Erişilebilirlik

Washington Pyongyang'ı Uyardı


Amerika Kuzey Kore’yi nükleer deneme yapmaması konusunda doğrudan uyardı.

Kuzey Kore ile ilgili nükleer soruna çözüm bulmak için düzenlenen çok taraflı görüşmelerde Amerika’yı temsil eden dışişleri Bakanı Yardımcısı Christopher Hill, Amerika’nın nükleer silaha sahip bir Kuzey Kore’yi kabul edemeyeceğini söyledi. Hill, Pyonyang’ın nükleer silah denemesinin uluslararası yansımaları olacağı konusunda uyardı.

Kuzey Kore önceki gün Amerika’nın düşmanca tutumuna karşı gelecekte nükleer deneme yapacağını açıklamış, ancak zaman bildirmemişti.

Washington, Kuzey Kore’ye saldırmayacağını, Pyongyang’ın nükleer programını terk etmesinin, ekonomik ve diplomatik yararlar sağlayacağını açıkladı. Amerikan istihbarat yetkilileri Kuzey Kore’nin nükleer tesislerinde olağanüstü hareketlilik belirlediklerini, ancak bunun niteliği hakkında bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler’deki temsilcisi Büyükelçi John Bolton, Güvenlik Konseyi’nin, Kuzey Kore’ye karşı takınılacağı tavır konusunda bölündüğünü söyledi.

Bu arada, uluslararası toplum Kuzey Kore’den, itidalli davranmasını istedi. Çin, Japonya ve Güney Kore gelecek hafta bir zirve toplantısı yapmayı planlıyor. Güney Kore, Kuzey’i denemeyi yapmaması için sert şekilde uyarırken, Çin daha yumuşak bir tavır sergiledi ve Pyong Yang’dan çokuluslu görüşmelere dönmesini istedi.

XS
SM
MD
LG