Erişilebilirlik

Rusya Gürcistan Aleyhine Karar Tasarı Sundu


Rusya Gürcistan’ı ayrılıkçı Abhazya’nın bazı bölümlerindeki askerlerini çekmeye zorlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bir tasarı sundu.Tasarıda Tiflis hükümetinden kışkırtıcı eylemlerine son vermesi de isteniyor.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin Tiflis’in Abhazya konusunda uluslararası kurallara ve daha önce bu konuda BM’de alınan kararlara uyması gerektiğini söyledi.

Gürcistan ise Rusya’yı Güvenlik Konseyi’ndeki nüfuzunu kötüye kullanmakla suçladı.

Rusya geçen hafta sunduğu bir diğer tasarıyla Güvenlik Konseyi’nin Gürcistan’ı 4 Rus subayını casusluk suçlamasıyla tutukladığı için kınamasını istemişti.

Rusya 4 Rus subayının bir iyi niyet gösterisi olarak serbest bırakılmasına rağmen hala posta ve ulaşım konusunda Gürcistan’a ambargo uygulamaya devam ediyor. Rus yetkililer Moskova’da Gürcülerin sahip olduğu iş yerlerine Rus yasalarına uygun olup olmadıklarını kontrol etmek üzere baskınlar düzenliyor.

Vladimir Putin Gürcistan’a Rusya’yla ilişkilerinde kışkırtma ve şantaja başvurmaması uyarısında bulundu. Putin Rus milletvekilleriyle görüşürken yaptığı açıklamada Gürcistan’ın haydut devlet olduğunu ileri sürdü.

Putin, Parlamentoya sunulan Gürcistan’la ilgili yeni yasa tasarısına atıfta bulunarak, yurt dışındaki Rus vatandaşlarının haklarının korunmasında kendini destekledikleri için milletvekillerine teşekkür etti. Yasa tasarısı Gürcistan’a uygulanmaya başlanan ekonomik yaptırımların genişletilmesini öngörüyor. Bunlar arasında Rusya’yla Gürcistan arasındaki bankacılık işlemlerinin dondurulması da var. Tasarı onaylanırsa Rusya Federasyonu’nda yaşayan yaklaşık bir milyon Gürcünün ailelerine para göndermeleri imkansız hale gelecek. Bu kişilerin memleketlerine gönderdiği para sadece aileleri için değil Gürcistan ekonomisi için de hayati önem taşıyor.

Bu arada Rusya’daki kaçak Gürcüler ve Gürcü işyerlerine karşı baskınlar sürüyor. Polisler Gürcülere ait büyük bir gece kulübünü kapattı, vizesi olmayan Gürcüleri yakalamak için Gürcülerin otel ve lokantalarını bastı. Tiflis hükümeti Rusların aldığı önlemlerin fazla bir etkisi olmayacağı görüşünde. Gürcü yetkililer, Rusların daha önce de Gürcistan’ın en önemli iki ihracat ürünü olan şarap ve maden suyu ithalatını yasakladığını hatırlatıyor, yaptırımlarla başa çıkmayı öğrendiklerini söylüyorlar. İki ülke arasındaki seyahat yasağını delmek için de Gürcistan ile Rusya arasındaki yolculuk Ukrayna ya da Azerbaycan üzerinden yapılıyor.

Öte yandan hem Amerika hem de Avrupa Birliği Rusya'dan Gürcistan'a uyguladığı yaptırımları kaldırmasını istedi. Ancak Moskova hükümeti bunu reddetti. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ülkesinin yaptırımları yakın bir gelecekte kaldırmayı düşünmediğini söyledi.

Gürcistan casuslukla suçladığı dört Rus subayı bir süre gözaltında tuttuktan sonra ülkeyi ziyaret eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı heyetine teslim etmişti. Cumhurbaşkanı Mihail Sakaşvili, Rus subayların Gürcistan’da bir casusluk şebekesi oluşturmaya çalıştığını iddia ediyor. Tiflis hükümeti, Batı yanlısı tutumu nedeniyle Rusya tarafından cezalandırıldığını savunuyor ve Moskova hükümetinin Abhazya ve Güney Osetya'daki ayrılıkçıları desteklediğini öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG