Erişilebilirlik

Rehn'den 'İfade Özgürlüğü' Çağrısı


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye’den müzakere sürecinde ifade özgürlüğü ve dinsel özgürlükler alanlarında adım atılmasını ve Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs konusundaki çözüm çabalarına destek vermesini istedi.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Türkiye’nin müzakere süreci ve Kıbrıs konusunu görüştü.

Rehn, Gül ile görüşmesinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında, Türkiye ile müzakerelerin başlamasının birinci yıldönümünde zorlu ve kritik bir süreçten geçildiğini, ancak tarafların yakın çalışmasıyla sorunların çözümlenerek müzakerelere devam edilebileceğini söyledi.

Gül ve kendisinin sorunların aşılmasında gerekli kararlılığa sahip olduklarını belirten Rehn “Çözümleri beraber bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Daha önce basına yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de reform sürecinin son aylarda yavaşlamasını açık bir dille eleştiren Rehn, Gül ile ortak basın toplantısında diplomatik bir üslup kullanmayı tercih etti. Komisyon üyesi, Türkiye’nin reform sürecinde daha hızlı ve kararlı adımlar atmasının önemini vurguladı. Rehn, Avrupa Birliği’nin ilerleme beklediği alanları ifade özgürlüğü ve dinsel özgürlükler olarak sıraladı ve Türk hukuk mevzuatının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlaştırılmasını istedi.

Olli Rehn “Bu Avrupa Birliği için değil Türkiye ve Türk halkı için yapılmalı” dedi. Komisyon Üyesi, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin değiştirilmesi beklentisini yinelerken Dışişleri Bakanı Gül “Adımlar atılabilir. Hükümet içersinde duruma bakıyoruz” yanıtını verdi.

Avrupa Komisyonu üyesinin Ankara temaslarında bir diğer önemli konuyu Kıbrıs oluşturdu. Olli Rehn, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nden kaynaklanan yükümlüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret ederken, Finlandiya Dönem Başkanlığı’nın Kıbrıs konusunda krizi önlemeyi amaçlayan çabalarının da yapıcı bir ruhla desteklenmesini talep etti. Rehn “Bu yönde bir tutum büyük bir sorunu önleyecektir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, “Biz iyi niyetliyiz, konuşmaktan kaçmayız. Yapıcı çalışmalara katkı yapabiliriz” dedi.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Ankara'ya Özel Hukuk Danışmanı

Öte yandan Amerika Türkiye ile terörle mücadele alanında işbirliğini geliştirmek üzere bir adım daha attı. Washington Yönetimi, Amerikan Adalet Bakanlığı’nda kadrosu bulunan savcı Suzanne Hayden’i Ankara Büyükelçiliği’ne hukuk danışmanı olarak atadı.

Bu tür bir görevlendirmenin ilk kez yapıldığı belirtilirken Hayden’in Ankara’da “PKK dahil olmak üzere, terör ve kara para aklama konularındaki işbirliğini güçlendirmek için Türk güvenlik güçleri ve yargı organları ile birlikte çalışacağı” kaydedildi.

XS
SM
MD
LG