Erişilebilirlik

İleri Yaştaki Baba Olmak Otizm Riskini Arttırıyor


İleri yaşta anne olan kadınların çocuklarının Down sendromuyla doğma ihtimali oldukça yüksek. Yeni araştırmalar ileri yaşta baba olanların çocuklarının da otizmle karşılaşma riskinin büyük olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılara göre, gençlere oranla yaşlı babaların otistik çocuk sahibi olma riski daha büyük. Otizm, beraberinde bir dizi semptomu da getiriyor. Bu hastalık, düşünme, hissetme, konuşma ve başkalarıyla iletişim kurma yeteneklerini etkiliyor.

Duke Üniversitesi profesörlerinden Margaret Pericak-Vance bunun ileri yaşta baba olanlarla otizm arasındaki bağı inceleyen ilk araştırma olduğunu söylüyor.

Otizm çok sık rastlanan bir hastalık değil. Uzmanlara göre erkekler yaşlandıkça otistik bir çocuğa sahip olma riski de artıyor. 50’li yaşlardaki bir erkeğin çocuğunun otistik olma riski, 20’li yaşlardaki bir erkeğe göre 9 kat daha fazla.

Bazı araştırmalar da yaşlı babaların çocuklarının şizofren olma riskinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. New York Üniversitesi'nden Dr. Harry Ostrer şöyle konuşuyor: "Bu araştırmalardan çıkarılması gereken sonuç, çocuk sahibi olmak isteyenlerin fazla beklememesi gerektiği. Yaşlı babaların çocukları, risk faktörlerine çok daha açık."

Amerika Hastalık Kontrol Merkezi son zamanlarda otistik çocukların sayısında belirli bir artış olduğunu açıkladı. Bunun nedenlerinin otizm kapsamına alınan belirtilerin genişletilmesi ve gerçekten otistik doğan çocukların sayısındaki artış olabileceği belirtiliyor. Kesin olan, erkekler yaşlandıkça, sperm hücrelerindeki hatalı DNA’ları onarma yeteneklerinin azaldığı.

Son araştırma da babanın yaşının çocuğun otizm ve diğer genetik hastalıklara yakalanma riskini artırdığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG