Erişilebilirlik

'Mükemmel Bir Görüşmeydi'


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Başkan Bush'la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında Beyaz Saray'da yapılan görüşmeyi "mükemmel" diye niteledi.

Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde gazetecilere görüşme hakkında bilgi veren Wilson, çok samimi geçen görüşmenin planlanan süreden uzun sürmesinin, Başkan Bush'un konuğuyla konuşmayı sürdürme ve iki ülkeyi ilgilendiren çeşitli konuların hepsini ayrıntılı olarak ele alma arzusunu yansıttığını söyledi.

Terörizm ve iki ülkenin terörizme karşı verdiği savaşın görüşmenin ana konularından biri olduğunu belirten Büyükelçi, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin terörle mücadele çabaları üzerinde durduğunu ve PKK'yla mücadelenin başarıya ulaşmasına Türkiye'nin verdiği önemi vurguladığını anlattı. Wilson, Erdoğan'ın PKK'ya karşı daha etkin bir mücadele için Amerika'nın emekli General Joseph Ralston'u atamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini söyledi.

Amerikan Büyükelçisi, Başkan Bush'un da Ralston'un girişimlerinden sonuç alınmasına Amerika'nın verdiği önem üzerinde durduğunu belirtti.

Ross Wilson, Irak konusunun görüşmede geniş yer tuttuğunu, Başkan Bush'un, Irak'ın başarıya ulaşması için Türkiye'nin ABD ve Irak'a sağladığı destek nedeniyle takdir duygularını dile getirdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan Irak'ta Türkiye'nin uğradığı kayıpları ve özellikle can kayıpları üzerinde durduğunu, Türkiye'nin Kerkük konusundaki hassasiyetini anlattığını ve Başkan Bush'un bu hassasiyeti kabul ettiğini belirtti.

Büyükelçi, iki liderin, ABD ve Türkiye'nin, Kerkük ve diğer konularda görüşlerini Irak hükümeti yetkililerine anlatmak için birlikte çalışmaları konusunda görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

İran, Beyaz Saray'daki görüşmede üzerinde geniş olarak durulan bir diğer konuydu. Amerikan Büyükelçisinin açıklamasına göre Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, İran'ın nükleer silah geliştirmesi olasılığı konusunda ciddi kaygıları olduğunu dile getirdi. Erdoğan aynı zamanda İran'la haberleşme kanallarının açık kalmasına büyük önem verdiklerini vurguladı. Başkan Bush, Türkiye'nin İran'ı uluslararası önerileri dikkate alma konusunda ikna etmek için harcadığı çabaları sürdürmesi arzusunu dile getirdi.

Orta Doğu sorunu ele alınırken Başbakan Erdoğan Türkiye'nin İsrail, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas lideri İsmail Haniye nezdinde barış çabalarını desteklemek için yardımcı olabileceğini anlattı. Erdoğan Türkiye'nin, Suriye'yi Lübnan'da demokrasi ve istikrarı engelleyici davranışlardan kaçınması için ikna etme konusunda elinden geleni yaptığını söyledi.

Başkan Bush görüşmede ABD'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini kuvvetle desteklemeye devam ettiğini tekrarlarken, Başbakan Erdoğan bu desteğe teşekkür etti.

Büyükelçi Wilson'ın verdiği bilgiye göre, görüşmede Kıbrıs sorunu üzerinde de duruldu ve Erdoğan bu konuda Amerika'nın yardımının devam etmesi umudunu dile getirdi; Başkan Bush da bu yardımın süreceğini belirtti.

Bush'la Erdoğan arasında bundan önceki görüşmenin 8 Haziran 2005'te yine Beyaz Saray'da yapıldığını hatırlatan Büyükelçi Wilson daha sonra iki liderin en az üç telefon görüşmesi yaptıklarını belirtti ve 2 Ekim günü yapılan görüşmeyle aralarındaki yüksek düzey düzeyli diyaloga yeni bir canlılık getirdiklerini söyledi.

Büyükelçi Wilson, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın son günlerde irtica tehlike konusunda yaptıkları uyarılara ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin güçlü, istikrarlı, güvenli bir laik demokrasi olduğuna inandıklarını belirtti. Türkiye'de bu konuların iç siyaset sahnesinde ve medyada çok sık ele alındığı izlenimi taşıdığını anlatan Wilson Türkiye'de bu açıdan kaygı duymak için özel bir neden görmediğini söyledi.

Büyükelçi Wilson'a, Başkan Bush'un Erdoğan'la birlikte yaptıkları açıklama sırasında neden PKK'nın adını açıkça dile getirmediği soruldu. Wilson bu noktaya fazla önem atfedilmemesi gerektiğini, görüşmede PKK konusu üzerinde ayrıntılı olarak durulduğunu ve Başkan Bush'un PKK'nın Türkiye için oluşturduğu sorunun farkında olduğunu belirtti. Wilson, Bush'un Amerika'nın bu konuda Türkiye'yle etkin bir işbirliği içinde ve gözle görülür adımlar atacağını vurguladığını söyledi.

XS
SM
MD
LG