Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere'den İran'a Yeni Uyarı


Amerikalı ve İngiliz yetkililer İran’ın, uranyum zenginleştirmeye devam etmesi durumunda, yakında yaptırımlarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Kahire’de gazetecilere zamanın daralmakta olduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bundan sonraki adımının İran’a karşı harekete geçmek olacağını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İngiliz yetkili de, Londra’da basın mensuplarına İran’a yaptırım öngören bir Güvenlik Konseyi tasarısının hazırlanmakta olduğunu bildirdi.

Bu arada İranlı bir üst düzey yetkili, nükleer uyuşmazlığı çözmek için Fransa’nın İran’da uranyum zenginleştirecek bir konsorsiyum kurmasını önerdi.

İran Atom Enerji Dairesi Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, bu öneriyi Fransız Radyosuna verdiği demeçte yaptı.

Saidi, konsorsiyumun üyesi olacak Fransa’nın, ülkesinin uranyum zenginleştirme faaliyetini de yakından izleyebileceğini vurguladı.

Fransız yetkililer ise öneriye olumlu yanıt vermekten kaçındı ve Güvenlik Konseyinin İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya çağıran kararını desteklediklerini bildirdi.

Fransa’nın reddine rağmen Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Javier Solana öneriyi ilginç bulduğunu açıkladı. Ancak Solana önerinin daha fazla incelenmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG