Erişilebilirlik

Büyükanıt'tan Önemli Mesajlar


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Harp Akademileri Komutanlığında 2006-2007 eğitim öğretim yılı açılış töreninde konuştu. Büyükanıt PKK ile mücadelenin tek bir terörist kalmayıncaya kadar süreceğini duyurdu ve sivil-asker ilişkileri konusunda yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Başkan Bush ile gerçekleştireceği görüşmeden yaklaşık 5 saat önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı’nın yeni eğitim yılı açılış töreninde bir konuşma yaptı. Genelkurmay Başkanı terör örgütü PKK ile mücadelenin tek bir terörist kalmayıncaya kadar süreceğini duyurdu ve “Terör örgütü için tek çare silahını kayıtsız şartsız bırakıp Türk adaletine sığınmasıdır” dedi.

Terör örgütüne sağlanan dış desteğe değinen Genelkurmay Başkanı Avrupa Birliği ve NATO’nun PKK'yı terörist örgüt ilan ettiğini hatırlattı. Büyükanıt “Hal böyle iken bu kuruluşlara üye olan bazı devletler terör örgütünün kendi topraklarında serbestçe faaliyet göstermesine seyirci kalmaktadırlar. Ülkesinde yakaladıkları teröristleri yargılamamakta ya da kaçmalarına müsaade etmekte ya da terör örgütüne geri göndermektedir” sözleriyle sitemde bulundu. Büyükanıt Danimarka’nın Roj TV’ye karşı tutumunu kastederek “Bir TV kanalının yayının önlenmesi ile ilgili ülke, durumu ifade özgürlüğü kapsamına sokarak müttefikinin değil teröristlerin yanında yer alabilmiştir” dedi.

Avrupa Birliği Komisyon’u Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer’in asker-sivil ilişkileri konusundaki eleştirilerine de değinen Büyükanıt, “Türk Silahlı Kuvvetleri tenkitlere açıktır. Asker olarak bizim siyasetle ilgimiz yoktur” dedi. Büyükanıt bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Avrupa Birliği paravanı arkasına saklanılarak yapılan saldırılara karşı kendini koruma hakkına sahip olduğunu belirtti. Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Avrupa Birliği üyeliğini tamamen desteklediğini de vurguladı.
Genelkurmay Başkanı’nın bu açıklamaları Türkiye’nin gündemine damgasını vururken Ankara bu akşam Türkiye’ye gelecek Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’i ağırlamaya hazırlanıyor. Rehn’in askerin bu çıkışına ilişkin nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu.

XS
SM
MD
LG