Erişilebilirlik

'Askeri Müdahale Korkusu Yok'


Başkan Bush’la bugün Beyaz Saray’da görüşmek üzere önceki gece Washington’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Georgetown Üniversitesi’nde bir konferans verdi. Üniversitenin Müslüman ve Hıristiyanlar arası Anlayış Merkezi tarafından düzenlenen konferansta, Başbakan, “Dünyada Barış ve Adaletin Sağlanması” konusunda Türkiye’nin vizyonunu anlattı.

Başbakan Recep Erdoğan dünyanın geçmekte olduğu bugünkü hassas dönemde, Georgetown Üniversitesi’nin Müslüman ve Hıristiyan toplumları arasında anlayışı geliştirmek için yaptığı çalışmalara teşekkür etti ve bu konuda herkesin çabasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Başbakan 21’inci Yüzyıl’ın dünya için barış getirmesi beklenirken, günümüzde küresel barışın, küresel terör tehdidi altına girdiğini söyledi. Başbakan, “Hepimiz aynı gemideyiz, ya hep birlikte kazanacağız ya da hep birlikte kaybedeceğiz” dedi.

Batı’da İslam korkusu ve yabancı düşmanlığının giderek derinleştiğini, buna karşılık İslam dünyasında da haksızlığa uğratıldığı ve kuşatıldığı algılamasının ortaya çıktığını belirten Başbakan, bu durumun birbirini ötekileştiren, dışlayan, karşıt taraf konumuna getirme riski taşıdığına işaret etti. Başbakan, “Aşırı uçların ayrılıkçı beyanlarıyla da körüklenmiş olarak girilen bu kısır döngüye dur demek için korkularımızın değil umutlarımızın peşinden gitmeli, mantığı sağ duyu ve ortak aklı egemen kılmalıyız,” şeklinde konuştu. Medeniyetler İttifakı girişimini bu amaçla başlattıklarını anlatan Erdoğan, BM Genel Sekreteri’nin riyasetinde, farklı inanç ve kültürler arasındaki ön yargıları ortadan kaldırmayı, ve ortak değerleri ön plana çıkartarak, işbirliği oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye’nin kendine özgü konumuyla, hem İsrail hem de Arap ülkeleriyle gelişen ilişkileriyle bölgenin barış ve istikrarına, demokrasinin gelişmesine yaptığı katkıları anlatan Başbakan, bu alanda daha çok katkıda bulunabileceklerini hatırlattı.

Başbakan Erdoğan’a konuşmasının sonunda Amerikalı bir dinleyici, Türkiye’de radikal İslam’dan doğan korkulara bir reaksiyon olarak, demokratik olmayan, demokratik kurumlar üzerinde askeri bir kontrolün doğabileceği kaygısının hakim olduğunu belirterek, hükümetin ve Türkiye’nin bu duruma karşı ne yapabileceğini sordu. Başbakan bu soruya sivil yönetimle askerlerin faaliyetlerinin, anayasayla belirlendiğini söyleyerek yanıt verdi.

Bir Rum gazeteci Başbakan’a Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde güney Kıbrıs yönetimine liman ve hava sahasını ne zaman açacağını sordu. Başbakan, Barış Planı’na Kıbrıs Türk toplumunun “Evet” demesine karşılık Rum tarafının referandumda “Hayır” oyu verdiğini hatırlattı. Başbakan barış planını reddeden güney Kıbrıs’ın topluluğa üye olmasına karşılık, Türk toplumunun üyelik dışı bırakıldığını hatırlattı ve önce bu tersliğin, adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Başkan Bush ile Beyaz Saray’da bir görüşme yapacak. Başbakan görüşmeden sonra basın toplantısı düzenleyerek görüşmeler hakkında gazetecilere bilgi verecek. Başbakan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında bulunduğu Türk heyetinin bu akşam Washington’dan ayrılması bekleniyor.

Hale Ebiri'nin Başbakan Erdoğan'ın Georgetown Üniversitesi'nde verdiği konferansla ilgili geçtiği haberin ayrıntılarını yukarıdaki Windows Media dosyasına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG