Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Washington'da


Başkan Bush'la yarın yapacağı görüşme için Amerika'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki ilk durağı olan New York'dan başkent Washington'a geçti.

Erdoğan New York'ta Türk toplumu temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantiya, iki haftadır Birleşmiş Milletler 61. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Dişişleri Bakanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünisa Gül de katıldı. Erdoğan'in eşi Emine Erdoğan da Başbakan'a eşlik etti. Vatandaşlara Türkiye'yi yakından ilgilendiren bölge konularıyla ilgili gelişmeleri aktaran Erdoğan, hükümetinin Amerika'da yaşayan Türklerin sorunlarıyla da yakından ilgilendiğini belirtti ve soruları yanıtladı. Soruların çoğu, Türk-Amerikan ilişkileri, Irak, PKK ve Ortadoğu üzerine yoğunlaşırken bir vatandaş, "AKP hükümetiyle Türkiye'nin Iran'a benzeyeceği korkusunu taşıdıklarını" öne sürerek bu konuyu Başbakan'ın değerlendirmesini istedi. Bunun üzerine Erdoğan şunları söyledi: "Bizim cumhurbaşkanlığımız veya grubumuzun belirleyeceği bir cumhurbaşkanı 'Türkiye'yi Iran gibi yapacak'... Bunlar safsatadır. Bunlar çok çok marjinal kalmış grupların ve zihniyetlerin ortaya koymak istedigi veya onunla tatmin olmak istedikleri ifade tarzlarıdır."

Erdoğan, dört yıldır iktidarda bulundukları sürede önemli icraatlar yaptıklarının altını çizerken "Düşünce özgürlüğü noktasında, din ve vicdan özgürlüğü noktasındaki tavrımızı eğer bu tür algılama gayretine girmek isteyenler varsa onlar insan hakkı nedir bilmiyor, hukukun üstünlüğünü bilmiyor, özgürlüğün ne demek olduğunu bilmiyor. Bizim kimseyi model alma gayretimiz yok. Türkiye, kendi modelini kendi içinde meydana getirmiştir" dedi.

Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkilerine de konuşmasında özel bir yer verdi. Başbakan, iki ülke arasında başta terörle mücadele olmak üzere ikili ilişkilerin her alanda daha da ileriye götürülmesi konusunda ortak değerlerin ve bu noktada barışın yaygınlaştırılması konusunda yakın ilişkilerin sürdüğünü vurguladı. Erdoğan, "Bu ilişkilere somut ve daha geniş bir içerik kazandırılmasında Türk-Amerikan toplumunun değerli katkıları ayri bir anlam ve önem taşımaktadır" dedi.

Türkiye'de, bir yandan ekonomik reformların sürdüğünü, bir yandan da yeni yatırımların gerçeklestirildiğini anlatan Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin ekonomik programına verdiği desteği takdirle karşıladıklarını ifade etti. Başbakan, bu konuda ABD'de yaşayan Türklere de özel ve önemli görevler düştüğünü söyledi. Erdoğan Türk toplumu ve temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardindan işadamı Ahmet Ertegün'ün iftar yemeğine katıldı.

Bu yemekten sonra Washington'a geçen Başbakan Erdoğan, bugün bazı Amerikan medya kuruluşlarına röportajlar verecek ve Georgetown Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak.

Erdoğan yarın yerel saatle 10:00'da (Türkiye saatiyle 17:00) Beyaz Saray'da Başkan Bush'la bir saat sürmesi beklenen bir görüşme yapacak.

Görüşmeden sonra otelinde bir basın toplantısı düzenleyecek olan Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Tony Blair'le yapacağı görüşme için Londra'ya hareket edecek.

XS
SM
MD
LG