Erişilebilirlik

PKK'dan Tek Yanlı 'Ateşkes' İlanı


Türkiye PKK’nın her hangi bir şart öne sürmeden silah bırakmasını talep ederken, PKK 1 Ekim 2006 tarihi itibariyle tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre ateşkes, Türk ordusu PKK’yı yok etmeye yönelik bir operasyon başlatmadığı sürece devam edecek.

Irak’ın İran sınırı üzerinde yer alan Kandil dağı bölgesinde bir basın toplantısı düzenleyen PKK’nın önde gelen isimlerinden Murat Karayılan, ateşkes kararının alınmasında uluslararası kamuoyunun, bölge ülkelerinin ve Amerikanın bu yöndeki isteklerinin etkili olduğunu belirtti.

Karayılan, ateşkes süresince silah ve lojistik tedarikinin sürdürüleceğini belirterek, silahlı birliklerin güvenlik amacıyla yer değiştirmeye devam edeceği dile getirdi.

Son dönemde gündeme gelen “Terörle Mücadele Koordinatörlüğü” nün PKK’yı terör örgütü olarak görmesinden ve örgütü tasfiye etmeyi hedeflemesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren Karayılan, Irak tarafının, özellikle de Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) nin daha aktif bir rol almalarını istedi.

Basın toplantısının yapıldığı Kandil dağı bölgesi tamamen PKK’lı militanların denetiminde. Bölgenin Güney ve Kuzey girişlerinde bulunan kontrol noktalarında militanlar Irak vatandaşlarının giriş ve çıkışlarını denetimi altında tutuyor, kimlik kontrolü yapıyor. İrili ufaklı çok sayıda Irak köyünün yer aldığı bölgede Iraklı Peşmerge birlikleri bulunmuyor. Basın mensuplarının Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) Kandil bürosunda yenen öyle yemeğinden sonra açıklamanın yapıldığı bölgeye hareket etmesiyse ilginç bir ayrıntı. Türkiye Irak hükümetinden, PÇDK’nın PKK ile ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatılmasını talep ediyor. PÇDK ise iddiaları reddediyor.

XS
SM
MD
LG