Erişilebilirlik

ABD: 'Irak Polisine Yardımı Kesebiliriz'


ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak polisinin tutuklulara işkence yaptığı yolundaki iddialar devam ederse Amerika'nın Irak polisine sağladığı mali desteği kesebileceğini söyledi.

Halilzad, New York Times gazetesine verdiği demeçte, işkence yapmakla suçlanan Iraklı polislerin cezalandırılması gerektiğini söyledi ve Amerikan yasalarının, insan haklarına aykırı davranışlarda bulunan yabancı güvenlik güçlerine yardımı yasakladığını hatırlattı.

Amerikan Büyükelçisi, Irak İçişleri Bakanı Cevad el Bolani'nin, Amerikan mali yardımının devam etmesi için, işkenceden sorumlu olanları cezalandırma yoluna gideceğine inandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından bu ay başlarında yayınlanan bir raporda, Irak'ta bugün işkence uygulamasının, Saddam Hüseyin döneminden daha kötü olduğu yolunda bir değerlendirme yeralmıştı. Raporu hazırlayan BM yetkilisi, işkence konusunda durumun tamamen kontrol dışı olduğunu, hem resmi Irak polisinin hem de özel milis gruplarının işkenceye yaygın bir biçimde başvurduğunu belirtmişti.

XS
SM
MD
LG