Erişilebilirlik

Erdoğan Pazartesi Günü Bush'la Görüşecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika ziyareti başlıyor. Erdoğan ziyareti sırasında PKK ile mücadele konusunda Bush Yönetimi’ne teklifte bulunacaklarını duyurdu ve Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısına “Örgüt silah bıraksın” açıklamasıyla karşılık verdi.

Türkiye’nin PKK ile Mücadele Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer de “Askeri müdahale yetmez” dedi ve zamana ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Önce New York ardından da Washington’a gidecek olan Başbakan Erdoğan, 2 Ekim Pazartesi günü Başkan Bush ile Beyaz Saray’da bir araya gelecek.

Başbakan, Ankara'dan hareketinden önce ziyaretyle ilgili açıklamalarda bulundu. Amerika’daki temaslarının stratejik ortaklık çerçevesinde gerçekleşeceğini söyleyen Erdoğan, Amerikan Yönetimi’ne terör örgütü PKK ile mücadele konusunda bazı somut tekliflerde bulunacaklarını açıkladı.

Tarafların terörle mücadele için temsilci atadıklarını hatırlatan Başbakan süreci hızlandırmaktan yana olduklarını vurguladı. Erdoğan “Artık tahammül noktasında değiliz. Ve bir an önce terör örgütünün silahı bırakması konusundaki ısrarımız üzerinde duracağız” dedi. Başbakan bu konuda bir netice alınacağına inandığını açıkladı.

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısı konusunda Erdoğan, “PKK silah bırakmalı ve böylece ülkede ve özellikle bölgede barışın hakimiyeti sağlanmış olur” dedi.

Bu sabah (Cumartesi) erken saatte New York'a ulaşan Erdoğan, New York'taki Türk toplumu temsilcileriyle görüşecek ve Türk-Amerikalı işadamı Ahmet Ertegün'ün vereceği iftar yemeğine katıldıktan sonra akşam saatlerinde başkent Washington'a geçecek.

Erdoğan Pazar günü çeşitli Amerikan gazete ve televizyonlarına röportajlar verecek ve Georgetown Üniversitesi'nde, üniversiteye bağlı Prens El Velid Bin Tallal Müslüman-Hristiyan Diyalog Merkezi ile Edmund Walsh Diplomasi Yüksek Lisans Okulu'nun davetlisi olarak, ‘Global Barış ve Adalet İçin Türkiye’nin Mesajı’ konulu bir konuşma yapacak.

Pazartesi sabahı yerel saatle 10:00'da (Türkiye saatiyle 17:00) Beyaz Saray'da Başkan Bush'la görüşecek olan Erdoğan, bu görüşmenin ardından otelinde yapacağı basın toplantısından sonra İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüşmek üzere Londra'ya yapacağı ziyaret için Washington'dan ayrılacak.

PKK ve Terör Konusunda Diğer Açıklamalar

Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısı ile ilgili bir diğer önemli açıklama da Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer’den geldi. CNN TÜRK'te konuşan Özel Temsilci, ateşkesin yanlış bir ifade olduğunu belirterek, “Kabul edilebilir tek şey PKK'nın kayıtsız şartsız silah bırakmasıdır” dedi.

PKK'nın siyasallaşmasına neden olacak bir çalışma içine girilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Başer, “Terörün hedefindeki ülkenin yönetimi terörle mücadelede kararlılığını net bir biçimde ortaya koyarsa terör örgütü silah bırakmaya mecbur kalır” diye konuştu. Başer, terörle savaşın sadece askeri boyutla kazanılamayacağını söyledi ve “Eğer askeri yönüyle bu işin bitirilmesi mümkün olsaydı, zaten biterdi” sözlerini ekledi. Emekli Orgeneral Başer, terörle mücadelenin ekonomik, siyasi ve psiko sosyal boyutu olduğunu ve zamana ihtiyaç duyulduğunu söylerken mücadeleden hemen sonuç beklemenin doğru olmayacağına işaret etti.

Bu arada Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkiye’nin tepkisine neden olan açıklamaları ile ilgili olarak Irak’ın Ankara Büyükelçiliği’nden bir açıklama yapıldı. Büyükelçilik, Talabani'nin sözlerinin yanlış anlaşıldığı ve Irak Devlet Başkanının, konuşmasında "Türkiye gibi dost bir ülkeden herhangi bir zarar gelemeyeceğini özellikle belirttiği" ifade edildi.

Açıklamada Irak’ın Türkiye ile kardeşçe bir ilişkiden yana olduğu vurgulandı ve “Her iki ülkenin istikrarı ve iyi komşuluk ilişkilerinin devamı için bütün bölgenin terör şerrinden kurtulmasını temenni ederiz" denildi.

XS
SM
MD
LG