Erişilebilirlik

29 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush’un, Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai ile Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’i barıştırmak amacıyla Beyaz Saray’da verdiği yemeği değerlendiren New York Times, Müşerref’in Afganistan sınırındaki aşiretlerle yaptığı anlaşmayı eleştiriyor. Pakistan topraklarında barınan Taleban güçlerinin bu aşiretler tarafından korunduğuna dikkat çeken gazete Müşerref’i, siyasi kaygıları nedeniyle terörle mücadeleye gereken önemi vermemekle suçluyor

"Beyaz Saray’daki yemek bitiğine göre, Bush artık Afganistan’ın güvenliği ve yeniden inşasıyla ilgili gerçek sorunlarla ilgilenmeye başlamalıdır. Bush, General Müşerref’e Amerika’nın müttefiklerinden beklentilerini anlatmalı ve ona en azından El Kaide ile Taleban gibi yeminli Amerikan düşmanlarına hiçbir biçimde sığınma imkanı tanımamasını beklediğini söylemelidir."

Washington Post, Başkan Bush’un bugün Beyaz Saray’da bir araya geleceği Kazakistan devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’i daha önce anti demokratik uygulamaları nedeniyle eleştirdiğini hatırlatıyor. Gazete, Afganistan ve Irak savaşlarında Amerika’ya destek veren Nazarbayev’in baskıcı ve yozlaşmış yönetimine rağmen hala Amerika tarafından desteklenmesini ilkesizlik olarak görüyor.

"Bush, Kazak lider Nazarbayev’den, Azerbaycan lideri İlham Aliyev’den ve Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek’ten değişmelerini istedi. Ama bu talebi reddedilince, bu konuda ısrarcı olmadı. Ekonomik yardım, askeri işbirliği ve diğer ilişkilerde hiçbir şey değişmedi. Aslında, Amerika’nın Soğuk Savaş döneminde İran ve Irak gibi Müslüman ülkelerle kurduğu ilişki, Nazarbayev gibi yöneticilerle dost olmanın ne kadar dar görüşlü bir yaklaşım olduğunu gösteriyor."

Los Angeles Times ise zengin petrol kaynaklarına sahip olan, İran, Afganistan, Rusya ve Çin gibi ülkelere komşu olan Kazakistan’ın Amerika açısından büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Kazak lider Nazarbayev’in ülke içinde baskıcı bir yönetim kurduğunu kabul eden gazete, buna rağmen Kazakistan’la Amerika’nın yakın ilişkiler geliştirmesi gerektiği görüşüne yer veriyor.

"Kazakistan göz ardı edilemeyecek ya da uzak durulamayacak kadar önemli bir ülke. Bunun tek nedeni de zengin petrol kaynakları değil. Eğer Bush, sadece mükemmel bir demokratik geçmişe sahip olan liderlerle görüşmeye kalkarsa, gelişmekte olan bir çok ülkeyi gözden çıkarması gerekir."

Boston Globe Irak’taki Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda iki dış politika uzmanının, Nikols Gvosdev ve Ray Takeyh’in yazdığı bir makaleye yer veriyor. Irak’taki çatışmaların bir mezhep kavgasına dönüştüğünü savunan makalede, artık Saddam Hüseyin yanlılarına karşı demokratik bir Irak’ı savunmanın söz konusu olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca Amerikan askerlerinin çekilmesi durumunda bölge ülkelerinin de sıcak çatışmaya gireceği görüşüne karşı çıkılıyor.

"Amerika, Irak’tan ayrılırsa İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Türkiye ve hatta İsrail’in Irak’taki iç savaşa müdahalesi artacaktır. Ancak bu ülkelerin hepsi, çatışmalara doğrudan girmek yerine, kendilerine yakın güçleri kullanacak kadar tecrübe sahibidir. Irak, bölgedeki jeostratejik çıkarlarını geliştirmek isteyen yabancı güçler tarafından desteklenen grupların savaş alanı olabilir. Ama bu çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimali yüksek değildir."

XS
SM
MD
LG