Erişilebilirlik

Senato Terör Zanlılarıyla İlgili Tasarıyı Onayladı


Amerikan Senatosu tutuklu terörist zanlıları sorgulama yöntemlerini belirleyen yasa tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi’nin daha önce onayladığı tasarının imzalanmak üzere Başkan Bush’a gönderilmesi bekleniyor.

Senato, Başkan Bush'un istediği ve zanlıları yargılamak üzere askeri komisyonlar kurulmasına izin veren yasa tasarısını 34'e karşı 65 oyla kabul etti. Yasa tasarısı zanlıların sorgulanması sırasında kullanılabilecek yöntemlere kısıtlamalar getiriyor, ancak bu kişilerin sivil mahkemelere başvurmasını engelliyor.

Başkan Bush, bu yasanın, yetkililere zanlıların sorgulamada kolaylık getireceğini ve askeri mahkemelerin kurulmasına imkan vereceğini belirterek Amerikan Kongresi’ni tasarıyı hızla geçirmeye çağırmıştı.

Anayasa Mahkemesi Haziran ayında aldığı kararla askeri mahkemeler kurmak için Bush Yönetimi’nin Kongre’nin onayını alması gerektiğine karar vermişti.

Vietnam savaşına katılmış ve uzun süre Kuzey Vietnam'ın esir kalmış olan Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain, Senato'nun onayladığı tasarıyı övdü ve bu tasarıyla Cenevre Sözleşmelerinin korunmuş olduğunu söyledi.

Muhalefetteki Demokrat Partili üyelerin çoğu ise yasa tasarısının terör zanlılarına adil yargılanma yolunu kapadığını ve sorgulamada kötü uygulamalara imkan vereceğini düşünüyor. Demokrat Parti Senato Azınlık Grubu Lideri Senatör Harry Reid, "Bu tasarı anayasaya aykırıdır. Önümüzdeki yıllarda Yüksek Mahkeme tarafından reddedilecektir ve o zaman teröristleri nasıl adalet önüne çıkaracağımızı tekrar tartışmaya başlayacağız," dedi.

İnsan haklarını savunan gruplar da bu görüşe katılıyor ve yeni yasa tasarısının, zanlıların sivil mahkemelere başvurmasını engellemesini eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG