Erişilebilirlik

28 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, terör zanlılarının sorgulanma ve yargılanma koşullarını belirleyen yasa taslağı üzerinde varılan uzlaşmayı, hukuk devleti anlayışına vurulan büyük bir darbe olarak yorumluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin konuyu bir seçim malzemesine dönüştürdüğünü, Demokratların da terörü destekler bir pozisyona düşmemek için taviz verdiğini öne süren gazete, üzerinde uzlaşılan taslağın Amerika’yı terör saldırılarından korumaya yetmeyeceğini de savunuyor.

"Korktukları için Demokratları suçlamıyoruz. Cumhuriyetçiler, bu taslağa karşı çıkan herkesi terör destekçisi ilan edeceklerini açıkça belirttiler. Ama gelecekte Amerikalılar, bu yönetimi desteklemek amacıyla yapılan pragmatik açıklamaları hatırlamayacaklar. Sadece Kongre’nin 2006 yılında Amerikan demokrasisi açısından utanılacak baskıcı bir yasa çıkarttığını hatırlayacaklar."

Boston Globe da Suriye asıllı Kanada vatandaşı Mahir Arar’ın Amerika tarafından Suriye’ye teslim edildiğini, işkence altında terörist olduğunu kabul eden Arar’ın masumiyetinin yıllar sonra anlaşıldığını hatırlatıyor. Gazete, terör zanlılarının sorgulanması ve yargılanmasıyla ilgili yasa tasarısının bu tür uygulamalara hukuki zemin hazırladığını vurguluyor ve bunu Amerika’nın temel değerlerinin hiçe sayılması olarak değerlendiriyor:

"Eğer Amerika, Müslümanlarla olan ilişkisinde kendi “yüksek standartlarına” uygun davranmak istiyorsa, aşırı İslamcılara karşı Müslümanlara destek olmanın yollarını bulmalıdır. Ancak Kongre ve Başkan Bush bunu yapmak yerine, tutuklulara işkence yapılması ve Müslümanlara eziyet edilmesi riskini göze alıyor."

Washington Post, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in Amerika gezisi öncesinde Amerika-Kazakistan ilişkilerini mercek altına alıyor. John Hopkins Üniversitesi Orta Asya-Kafkasya Enstitüsü Başkanı Frederick Starr’ın imzasını taşıyan makalede, Nazarbayev’in baskıcı yönetimine yönelik eleştirilere rağmen, Kazakistan’ın Amerika açısından stratejik bir müttefik olduğu vurgulanıyor:

"Kazakistan’ı eleştiren Amerikalılar bir çok konuda haklı. Ama bazı Kazaklar açısından da Amerika, mükemmel bir müttefik değil. Eğer bu kesimlerden biri, ilişkileri bozmayı başarırsa, bundan ilk olarak Kazakistan’ın sosyal, hukuki ve siyasi reformları zarar görecektir. Böyle bir durumda da Kazak petrolü, parasını ödeyip hiçbir soru sormayan Çin’e ve diğer ülkelere akacaktır."

Los Angeles Times Irak savaşının teröristleri güçlendirdiği görüşüne yer veren ulusal istihbarat değerlendirme raporuyla ilgili tartışmalara katılıyor. Gazete, aslında raporun yeni bir şey söylemediğini vurguluyor ve raporun bu kadar yoğun tartışılmasını Başkan Bush’un konuyla ilgili açıklamalarına bağlıyor:

"Amerika’nın Irak’a girmesinin uluslararası terör tehdidini artırdığı görüşü, tartışılması gereken bir yaklaşım. Aynı şekilde, Irak’taki isyancıların yenilmesinin potansiyel cihatçıların moralini bozacağı yönündeki istihbarat raporu sonucu da tartışılmalıdır. Ama bu tartışmalar, rapor açıklanmadan önce de yapılıyordu ve bu rapor gündemden düşse bile, yine tartışmaya devam edilmelidir."
XS
SM
MD
LG