Erişilebilirlik

27 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyeliğinin onaylanmasını değerlendiren Christian Science Monitor iki yıl önce üyeliğe kabul edilen sekiz Doğu Avrupa ülkesinin üye olduktan sonra reform sürecini yavaşlattığını belirtiyor. Gazete, AB üyeliğinin eski Doğu Bloğu ülkelerinde toplumsal çalkantılara yol açtığını kaydediyor ancak, Birliğiin Doğu Avrupa’nın güvenliği ve kalkınması açısından önemli bir rol oynadığının da altını çiziyor:

“Doğu Avrupa açısından refah ve güvenlik, genişlemekten yorulmuş olan Batı Avrupa için olduğu gibi büyük önem taşıyor. Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğiyle birlikte Avrupa Birliği’nin genişleme konusunda düşünmesi gerekecek. Belki de genişlemeye bir ara vermesi gündeme gelecek, ama eski üyeler de yeni üyeler de genişlemenin faydalarını göz ardı etmemelidir.”

USA Today, Amerika’daki 16 istihbarat kuruluşu tarafından hazırlanan rapordaki bulgulara değiniyor. Irak savaşının terörü beslediğini öne süren raporun iç siyasette malzeme olarak kullanılmasına karşı çıkan gazete, bugün geçmişte yapılan hatalardan çok, Irak’ta başarıya giden yolun tartışılması gerektiğini savunuyor:

“İstihbarat raporu, Bush yönetimine muhalif olanları tatmin edebilir ama bu rapor Amerika’nın hemen Irak’tan çekilmesi sonucunu doğurmuyor. Raporda, Irak’taki cihat yanlılarının yenilmesinin dünya çapındaki cihat hareketine büyük bir darbe vuracağı düşüncesine yer veriliyor. Belki, Amerikan askerlerinin Irak’ta kalmaktansa çekilmesinin daha doğru olacağı bir gün gelebilir. Ancak henüz öyle bir noktada değiliz.”

Christian Science Monitor, Beyaz Saray’da Başkan Bush’la bir araya gelecek olan Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’le Afganistan devlet başkanı Hamit Karzai arasındaki ilişkinin son günlerde giderek sertleştiğine dikkat çekiyor. Karzai’nin Müşerref’i Taliban’a karşı mücadeleye yeterince destek vermemekle suçladığını belirten gazete, Bush’un iki lideri ortak bir mücadeleye ikna etmekte zorlanacağını yazıyor:

“Belki Bush, Karzai ve Müşerref’le kişisel ilişkilerini kullanarak iki liderin Taleban’a karşı eşgüdümlü hareket etmesini ve örgütün hem Afganistan hem de Pakistan’daki etkinliğini azaltmayı başarabilir. Aksi taktirde, bu iki ülkenin de düşman ülkeler olmamasına rağmen niçin terör yuvası olduğunu açıklaması gerekecek.”

New York Times Japonya’nın yeni başbakanı Shinzo Abe’nin milliyetçi bir politika izleyerek bölge güvenliğini riske sokmak yerine başta Çin olmak üzere komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmeye önem vermesi gerektiğini yazıyor. Gazete, yeni başbakana, İkinci Dünya Savaşında Japon ordusu tarafından işlenen suçları savunan bir tutum izlememesi çağrısında bulunuyor:

“Önemi giderek artan demokratik yönetimi, canlanan ekonomisi, eski başbakan Koizumi’nin başlattığı ve Abe’nin sürdürmesi gereken zor ama gerekli reformlar başta olmak üzere Japonya’nın övünecek pek çok şeyi var. Bu nedenle Japonya’nın yakın geçmişindeki en karanlık dönemi ve bu dönemin sorumlusu olan savaş suçlularını yüceltmesine ihtiyacı yok.”

XS
SM
MD
LG