Erişilebilirlik

Berlin'de 'İslam' Zirvesi


Almanya'da 3 milyon Müslüman yaşıyor, bunların büyük bir bir bölümünü de Türk göçmenler oluşturuyor. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili Federal İçişleri Bakanı Dr. Wolfgang Schaeuble başkanlığında başkent Berlin'de yapılacak İslam Zirve’sinde müslümanlarla Alman çoğunluk arasındaki sorunlar masaya yatırılacak. Ancak zirve öncesinde katılımcılar arasında sürtüşmeler yaşanıyor.

Almanya’da Çarşamba gerçekleşecek İslam Zirvesi, davetiye listesi yüzünden Türk ve İslami örgütler arasında krize yol açtı. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble`nin organize ettiği zirve, imamların Alman üniversitelerinde eğitilmesi, Müslüman kız çocukların yüzme derslerine katılabilmesi, müslüman aileler içinde kadın erkek eşitliği ve gençlerin köktendinciliğe yönelmesi gibi konuları ele alacak. Yani Alman devleti, Müslümanların günlük yaşamını belirlediğini varsaydığı unsurları irdeleyecek ve uyumu engellediğini düşündüğü sorunlara çözüm arayacak zirvede. İçişleri Bakanı Schäuble zirvenin kalıcı bir konferansa dönüşmesini planladıklarını ve orta vadeli amacında bir ‘Alman İslamı’ oluşturulması olduğunu belirtiyor.11 Eylül sonrası dönemde kamuoyunda İslam hakkındaki önyargıların yoğunlaşması, buna karşın Müslüman azınlıkta da gettolaşma eğiliminin artmasından yola çıkan bakanlık, zirveye Alman devleti ve müslüman toplumunu temsilen toplam 30 kişiyi çağırdı. Ancak zirve Müslümanları ve yetkilileri biraraya getiremeden, onlar kendi aralarında kapışmaya başladı. Almanya Türk Vatandaşları Konseyi başkanı Yaşar Bilgin zirveye Müslüman kamuoyunu temsil edenlerin değil, İslam’a karşı tavırlarıyla bilinen bazı isimlerin çağrıldığını savunuyor ve kendi tanımıyla İslam’ı tanımayanların masada yer almasını eleştiriyor.

Davet edilenler arasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ve Almanya İslam Merkezi gibi dini örgütlerin yanısıra, Alman kamuoyunda ve medyasında İslam’ı ve Türklerin uyum sürecini eleştiren tavırlarıyla bilinen avukat Seyran Ateş, yazar Necla Kelek ve Feridun Zaimoğlu gibi isimler de var. Zirve öncesi tepki verenler arasında, 30 bin üyesiyle Almanya’daki en geniş tabanlı İslami örgüt olan ve davet edilmeyen Milli Görüş’de var. Söz konusu teşkilat, zirveye müslüman tabanlı çatı örgütlerin değil, Müslümanları doğrudan temsil etmeyenlerin çagrıldığını savunuyor. Zirveye davet edilenler arasında bulunan ve kendini laik olarak tanımlayan Almanya Türk Toplumu adlı çatı örgütünün başkanı Kenan Kolat ise kendileri için bu davete icabet etmenin gerekçeleri olduğunu söylüyor.

Avrupa medyasında İslam konusundaki makaleleriyle tanınan felsefeci yazar Zafer Şenocak ise davet edilip, ancak gitmeyi reddedenlerden. O, iki saat sürecek İslam zirvesinin kimseye getirisi olmayacağı görüşünde. Şenocak’a göre sorunların kaynağı başka yerde aranmalı.

Alman hükümeti gelecek Çarşamba günü Berlin’in ünlü Charlottenburg Sarayında, sorunlu gördüğü Islam dinine bir günlüğüne el atmaya hazırlanıyor. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberinin tamamını ve yaptığı söyleşileri, yukarıdaki Windows Media bağlantısı üzerinden dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG