Erişilebilirlik

Fransa Eski Muhariplere Yeniden Aylık Bağlıyor


Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İkinci Dünya Savaşı’nda Fransız ordusu için savaşan Cezayir, Fas ve Senegalli askerlerin dramını anlatan “Indigene” filmini gördükten sonra bu askerlerden kesilen aylıkların yeniden bağlanmasına karar verdi.

Bunun üzerine eski muhariplerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, 220 milyon euroluk bütçe arayışına girdi.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunda son aylarını yaşayan Jacques Chirac “Indigene” filmini eşi Bernadette Chirac, filmin yönetmeni Rachid Bouchareb ve filmde rol alan ünlü Cezayir asıllı komedyen Jamel Debbouze ile birlikte izledi. Filmden etkilenen Chirac, Fransa için savaşan yabancı askerlerin de ücret almasını düzenleyen yasa değişikliği için düğmeye bastı.

Herşey Nazi ordusunun Fransa’ya girmesiyle başladı. Nazi baskını üzerine Fransa’nın kolonilerinden de on binlerce asker, 1943 yılından savaşın sonuna kadar Fransız ordusunun mensubu olarak Almanya ile çarpıştı. Ancak 1959 yılında Fransız kolonilerinin bir bir bağmısızlığını ilan etmesinin ardından General De Gaulle, yabancı askerlere verilen aylığı dondurdu. Son 20 yıldır bu eşitsiz uygulama gündeme geliyor, Fransa siyaseti konuyu sık sık tartışıyordu.

2001 yılında, Senegalli bir eski komutan olan Amaodu Diop, Fransız devletini bu eşitsizlikten dolayı şikayet edince, üstelik Danıştay tarafından da Diop’un başvurusu haklı bulununca konu devletin de gündemi haline geldi. Ancak bugüne kadar yabancı askerlere Fransızlara verilen ödeneğin ancak yüzde 30’u bağlandı.

Son dönemlerin yetenekli yönetmeni Cezayir asıllı Rachid Bouchareb konuyu beyaz perdeye taşıdı. Bouchareb, ikinci dünya savaşında Arapların Fransızlar kadar gönüllü çarpıştıklarına ilişkin son derece dramatik sahnelere yer verdiği filminde yine Cezayir asıllı oyuncuları oynattı.

Filmin galasını izleyen Cumhurbaşkanı Chirac ve eşi bu sahnelerden etkilenerek “Mutlaka birşeyler yapmalıyız” dedi.

Chirac’ın talimatı üzerine hazırlanan yeni yasayla 23 ülkeden 65 yaşını geçmiş yaklaşık 80 bin askere aylık bağlanacak. Bunların 40 binini Cezayirli ve Faslılar, 15 binini de Afrika kökenli eski askerler oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG