Erişilebilirlik

Irak Kürt Bölgesinde Anayasa Taslağı


Irak bölgesel Kürt hükümeti anayasası, bölgesel parlamentoya sunuldu. Söz konusu taslakta Kerkük Kürt bölgesi içerisinde değerlendirirken, PKK’lıların iadesini engelleyebilecek maddelerde yer aldı.

Bölgesel Kürt parlamentosu oturumunda okunan bölgesel Kürt hükümeti anayasa taslağı 160 maddeden oluşuyor. Daha önce basına sızan yasa tasarılarıyla karşılaştırıldığında bazı önemli farklar dikkat çekti. Buna göre taslağın ikinci maddesinde: tartışmalı Kerkük kenti, Musul iline bağlı Karakuş, Eski Kelek ve neredeyse tamamı Türkmen olan Telafer gibi yerler Kürt bölgesi sınırları içerisinde anıldı. Taslak ayrıca Vasıt ve Diyale gibi güneyde bulunan şehirlerden bazı ilçe ve kasabaları Kürt sınırları içerisinde gösteriyor. Basına sızan taslaklarda ise daha farklı bir sıralama izlenerek önce Kerkük'teki durumun ulusal Irak anayasasının 140 maddesi gereği doğallaştırılması ve ardından yapılacak referandum sonrası Kürt bölgesinin kesin haritasının çizilmesi öngörülüyordu.

Taslak Kürt halkının bağımsızlık hakkını saklı tutarken, Kürt bölgesinde yaşayan diğer etnik ve dini grupların ayrı bir federal yönetim talep etmesini 3. madde ile yasaklıyor. 9. madde ise merkezi Irak hükümetinin, bölge ile ilgili yabancı ülkelerle yapacağı anlaşmalarda Kürt parlamentosunun onayını zorunlu kılıyor. Aynı yasa bölgesel hükümete, merkezi hükümetin onaylaması şartıyla, yabancı devletlerle anlaşma yapma
hakkı da tanıyor.

PKK'lıların İadesini Etkileyen Madde

Bölgesel Kürt hükümetinin anayasa taslağında yer alan 40. maddede: “Siyasi sığınma talebinde bulunan kişilerin, kaçtıkları ülkelere iadesi mümkün değildir” ifadesi yer aldı. Taslak onanırsa bu madde, bazı PKK’lıların Türkiye’ye iade edilmemesi konusunda anayasal dayanak teşkil edebilir.

XS
SM
MD
LG