Erişilebilirlik

Uyum Paketi Bu Hafta da TBMM Gündeminde


Türkiye Büyük Millet Meclisi, 9. Avrupa Birliği uyum paketinde yer alan yasaları görüşmeye bu hafta devam edecek. Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı Salı günü yeniden görüşülecek. Geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde, azınlık okullarında, yalnızca gayrimüslim azınlığa mensup olanlar değil, yabancı uyrukluların da öğrenim görebilmesine olanak tanıyan bir önergenin verilmesi üzerine, Meclis’te sert tartışmalar yaşanmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi, ruhban okulunun yeniden açılmasını sağlayacağı gerekçesiyle önergeye karşı çıkmış, iktidar partisinden bazı milletvekillerinin de endişelerini belirtmeleri üzerine tasarı hakkında görüşmeler tamamlanamamıştı. Meclis’te bu hafta devam edecek tartışmalar merakla beklenirken, bir bürokrat, endişelerin “çok anlamsız” olduğunu aktardı. Bürokrat, önergenin Ruhban Okulu ile hiçbir ilgisi bulunmadığını, amacın İstanbul’a çalışmak için gelen artan sayıdaki Ermeni ailelerin çocuklarının eğitim görebilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Aynı yetkili, Ruhban Okulu’nun, karar verilmesi halinde bir Üniversite’de kürsü olarak açılmasının öngörüldüğü bilgisini aktardı ve “Bilindiği gibi zaten Türk üniversitelerinde diğer ülke vatandaşları da okuyabilmekti,” diye konuştu.

Çarşamba günü Ombudsmanlık Yasası, Perşembe günü de Tohumculuk Yasa Tasarısı Genel Kurul’un gündeminde olacak. Bu arada Adalet Komisyonu, Vakıflar Yasa Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu da Sayıştay Yasa Teklifini görüşmeye devam edecek.

'El Kadı Davası'nda Danıştay Karar Aşamasında

Birleşmiş Milletler’in “Küresel terörizme destek verenler” listesinde yer alan El Kaide finansörlerinden Suudi İşadamı Yasin El Kadı’ya ilişkin dava Danıştay’da karar aşamasında bulunuyor. Yasin El Kadı, Bakanlar Kurulu'nun 2001 yılında mal varlığını dondurma kararı üzerine Danıştay 10. Dairesi'ne açtığı davayı kazanmıştı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı, bu kararı önce temyiz etmiş, geçen hafta ise Danıştay'a temyiz başvurularını geri çektiklerine yönelik feragat dilekçesi sunmuşlardı. Amerika’da rahatsızlık , Türk-Amerikan ilişkilerinde de sıkıntı yaratan bu gelişmeler konusunda gözler Danıştay’a çevrildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın feragat dilekçelerinin işleme konulup konulmayacağına karar verecek. Kurul, temyiz başvurusunun ardından verilen dilekçeleri usule uygun bulmazsa davaya devam edilebilecek. Feragat dilekçelerinin kabulü ve kararın kesinleşmesi halinde ise El Kadı, Türkiye'de ticaret yapma hakkı kazanacak hatta 2001'den bu yana kanunsuz biçimde ticaret hakkının engellendiği gerekçesiyle tazminat davası açma hakkını kullanabilecek.

KKTC'de Yeni Koalisyon

Bu hafta gündemi oluşturacak bir diğer konu da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Hükümet krizinin aşılması yönündeki siyasi gelişmeler.

Bugün Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in, Cumhuriyetçi Türk Partisi ile Özgür Parti’nin kurduğu yeni koalisyon hükümetinin bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a sunması bekleniyor.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise haftasonunda yaptığı açıklamalarda Kıbrıs Türk Kesimi’nden kendisi ve partisine yönelik suçlamalara sert yanıt verdi. Erdoğan, hükümet krizine neden oldukları ve Kıbrıs Türk Kesimi’nden din partisi kurmak istedikleri yönündeki iddialara, “Hükümet bozulunca bunun faturasını kalkıp Türkiye hükümetine kesmek çok çirkin, ahlaki sınırların dışında bir şeydir,” diyerek yanıt verdi.

Milletvekileri Kuzey Irak'a Gidiyor

Öte yandan Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Turhan Çömez ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Orhan Ziya Diren, bugün Kuzey Irak'a gidiyor. Kerkük'ün statüsü ile ilgili sorunları incelemek için bölgeye gideceklerini ve Türkmenlerle bir araya geleceklerini açıklayan Çömez, ziyaret sonrasında Meclis'te gönüllü Türkmen Dostluk Grubu kuracaklarını söyledi. Çömez, ayrıca Amerikave İngiltere'nin Kerkük başkonsolosları, Kerkük Valisi ve Türkmen Meclisi Başkanı ile bir araya geleceklerini ve Telafer ve Tuzurmatu illerine de gideceklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG