Erişilebilirlik

Barış İçin Terörle Savaş


Başkan Bush, bütün ulusların ve özellikle Müslüman ülkelerin ılımlı ve aşırı davranışlar arasındaki mücadelede birlikte olduklarını söyledi.

Haftalık radyo konuşmasında terörle mücadele konusu üzerinde duran Bush, "Geniş Orta Doğu bölgesinde dünyanın önünde şu tercih var: Ya bu bölge 11 Eylül öncesi çizgide devam edecek ve gelecekte bölgede sadece terörist devletler ve nükleer silah sahibi radikal diktatörler olacak, ya da nefret ideolojisine karşı mücadele edecek ve Orta Doğu halkına umut dolu bir gelecek için yardımcı olacağız," diye konuştu.

Başkan İsrail-Filistin sorununa iki devlet esasına dayalı çözüm konusunda kararlı olduğunu belirtti ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın, şiddet yanlısı radikallerle mücadele alanında çok çalıştığını söyledi.

"Başkan Abbas gibi ılımlı liderleri desteklemek suretiyle Amerika, İsrail ve Filistinlilere umut dolu bir gelecek ve kutsal topraklarda hepimizin istediği barışı sağlamaları için yardımcı olabilir," diyen Bush, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin de terörizmi yenigiye uğratmak için çalıştıklarını belirtti.

Müşerref'in Pakistan'da modern demokratik kurumlar oluşturmak için çalıştığını anlatan Bush, Müşerref'e yardım etmenin Amerika'nın kendi çıkarına uygun olduğunu söyledi. Hamid Karzai'nin de Afganistan'da, 40'den fazla ülkenin askeri desteğiyle Taleban'ı yenilgiye uğratmaya çalıştığını belirten Başkan Bush bu mücadele sonunda Afganistan'ın parlak bir geleceğe kavuşacağını savundu.

Pakistan ve Afganistan liderleri ortak sınırları boyunca şiddeti durdurmak için yeterince çaba harcamadığı gerekçesiyle birbirini suçluyor. Başkan Bush, Müşerref ve Karzai'yi önümüzdeki hafta Beyaz Saray'da biraraya getirecek ve aralarındaki anlaşmazlıkları giderip teröre karşı mücadeleyi daha iyi koordine etmelerini sağlamaya çalışacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG