Erişilebilirlik

22 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times uzun süredir İngiltere başbakanlığı görevini yürüten Tony Blair’in bir çok başarıya imza atmasına rağmen, iktidarın yıpratıcılığından kurtulamadığını belirtiyor. Blair’in bu nedenle koltuğunu Gordon Brown’a devretmeye hazırlandığını hatırlatan gazete, bu sürecin hızlandırılmasının hem İngiltere hem de İşçi Partisi lehine olacağı görüşünü savunuyor.

"Eğer İşçi Partisi Brown’ı yeni başbakan olarak seçecekse, Brown bir an önce iç ve dış politikayla ilgili görüşlerini açıklamaya başlamalıdır. Ancak Blair’in görevini bir yıl daha sürdürmesi durumunda, halen bakan olarak görev yapan Brown’ın hareket alanı sınırlanmış olacaktır. Bu nedenle, Blair görevini devretme sürecini hızlandırmalıdır. Bu süreç tamamlanmadıkça, İşçi Partili parlamento üyeleri tartışmalı reform paketleri konusunda isteksiz davranacaktır."

Christian Science Monitor ise, Japonya’daki başbakan değişikliğini ve bu değişikliğin Japonya’nın dış politikasına muhtemel etkilerini mercek altına alıyor. Gazete, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin başkanlığına seçilen Shinzo Abe’nin başbakanlık görevini de üstlenmesinin beklendiğini kaydediyor ve Abe liderliğindeki Japonya’nın daha etkin bir dış politika izleyeceğini vurguluyor.

"Amerika, uzun süredir Japonya’nın küresel düzeyde daha fazla sorumluluk üstlenmesini istiyor. Şu anki başbakan Koizumi, Irak’a asker göndermesi bunun bir örneğiydi. Çin’in üstünlüğü ele geçirmeye başladığı bir süreçte, Abe liderliğindeki Japonya’nın da daha hızlı davranması, belki de, Amerika’nın Asya’daki en yakın müttefiki olarak Asya’nın İngiltere’si gibi davranması gerekecek. Abe, bunun için gerekli vizyona sahip bir lider."

Washington Post, Bush yönetimiyle Cumhuriyetçi Partili senatörler arasında varılan uzlaşma sayesinde terör zanlılarının daha iyi bir muamele göreceğini ve daha adil biçimde yargılanacağını yazıyor. Ancak gazete, varılan uzlaşmayla, CIA’nın Cenevre Sözleşmelerini hiçe sayan uygulamalarına yasal bir zemin hazırlandığına dikkat çekiyor.

"Bush, Kongre’den CIA’in uygulamalarını resmen onaylamasını ve bu uygulamaların Cenevre Sözleşmelerine uygun olduğunu resmen kabul etmesini istedi. Kongre, bunu kabul etmedi. Ancak, dün varılan uzlaşma Kongreden aynen geçerse, Bush yine de bildiğini okumaya devam edebilecek. Bush, işkenceyi kabullenen biri olarak tarihe geçecek ve yol açtığı zararın sorumluluğunu sırtında taşıyacak."

XS
SM
MD
LG