Erişilebilirlik

Gül, Rice'la Görüştü


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi. Gül bu toplantının ardından da Avrupa Birliği’nin Genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice’ın yaklaşık 45 dakika süren görüşmesinde öne çıkan konular Türk-Amerikan ilişkileri, PKK, Ortadoğu ve Kıbrıs’tı.

Konuşmada Ankara ile Washington arasında imzalanan ortak vizyon belgesi üzerinde durulan öncellikli konu oldu.

Irak’ta ise esas olarak Kerkük konuşuldu. Türkiye’nin tedirginlikleri dile getirilirken, Gül, “Kerkük, Türk-Kürt meselesi olarak görülmemeli, biz konuya hiç böyle bakmadık. Bu, Irak’ın ve Orta Doğu’nun mevcut durumunu ağırlaştırıcı bir meseledir” dedi. Gül, Türkiye’nin Kerkük’ün özel statüsü için 2007 yılı sonunda yapılacak referendum öncesinde bir konsensus sağlanması gerektiğine inandığını ve oradaki dengeyi bozacak bir gelişmeyi tehlikeli bulduğunu belirtti.

Lübnan konusunda da konuşan iki bakan, bu çerçevede Ortadoğu barış sürecine değindi. Dışişleri Bakanı Gül, Lübnan’ın Ortadoğu Barış süreci için yeni bir fırsat yarattığını söylerken, Rice Türkiye’nin Lübnan konusunda somut bir yardımda bulunmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

İran’ın nükleer programının da gündeme geldiği toplantıda, Türk tarafı, bu konunun diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğine inandığını belirtti.

PKK konusu da başlıca gündem maddelerinden biriydi. Gül, Beyaz Saray’ın PKK ile mücadelede özel koordinatör atamasının mevcut duruma yeni bir ivme kazandığını belirtti; ancak Türkiye’nin bu konuda beklentilerinin yüksek olduğunu da vurguladı.

İki bakan kısaca Kıbrıs konusuna da değindi. Gül, Ankara’nın Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler çatısı altında çözülmesi gerektiğine inandığını bir kez daha tekrarladı ve Washington yönetiminden, Ada’nın kuzeyine uygulanan ekonomik tecridin kaldırılmasını istedi. Rice da her iki konuda da Gül’le aynı fikiri paylaştığını belirtti.

Gül ve Rice, ikili görüşmenin ardından beraber NATO Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı. NATO toplantılarında genişleme, ortaklıklar ve Afganistan konu başlıklarıydı. Amerika, NATO çerçevesinde Afganistan’daki askeri gücün arttırılması için çağrısını bu toplantıda da yineledi.

Rehn: '9. Uyum Paketi İlerleme Raporu İçin Kriter'

Gül’ün öne çıkan diğer bir görüşmesi de, Avrupa Birliği’nin Genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn ile oldu. Rehn, görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Gül’ü 9. uyum paketinin biran önce geçmesi için teşvik ettiğini söylerken, bunun ilişkilere bir ivme kazandıracağına inandığını belirtti. Rehn, Kıbrıs konusuna da değindiklerini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“AB-Türkiye arasında bir tren kazasının yaşanmaması için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Mantık öne çıkmalı ve durumun çıkmaza sokacak bir noktaya getirilmemesi için herkes üzerine düşeni yapmalı.”

Rehn, ayrıca reformların ve Ankara Protokolü’nün de biran önce uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi. 8 Kasım’da ilerleme raporunu açıklayacaklarını da belirten Rehn, “Şimdiden silahları çekmenin anlamı yok, çünkü 9. uyum paketinin geçirilmesi için hala zaman var” dedi.

Rehn ayrıca sözkonusu uyum paketinin Meclis’ten geçmesinin, değerlendirmelerinde önemli bir kriter olacağının altını çizdi. Rehn, 8 Kasım’da açıklanacak ilerleme raporunda özellikle ifade özgürlüğü ve azınlıkların dini hakları önemli bir yer tutacağını da vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Rehn ile görüşmesinin ardından kısa bir açıklama yapmayı tercih etti ve “Bu fırsatla AB müzakere sürecini değerlendirdik” demekle yetindi.
Gül ayrıca Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile buluştu. Ağırlık olarak Irak’taki durumun konuşulduğu toplantıda karşılıklı beklentiler dile getirildi. Khalilzad görüşmede ayrıca Irak’ın da, bir PKK koordinatörü atamasını iyi bir gelişme olarak gördüğünü belirtti.

Günün ilerleyen saatlerinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin öncülüğünde düzenlenen Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısına katıldı. Ardından da Hollandalı ve Finlandiyalı meslektaşlarıyla bir araya geldi.

XS
SM
MD
LG