Erişilebilirlik

Köhler'den Göçmenler Ve Uyum Konuşması


Almanya’da nüfusun yüzde 10’unu göçmenler oluşturuyor. Bunlar arasında da Türkler çoğunlukta. Ülkenin başlıca sorunlarından biri de uyum.

Avrupa Birliği ülkeleri içinde bu sorunu en yoğun biçimde gündemine taşıyan Almanya’da bugün de Cumhurbaşkanı Horst Köhler, yıllık konuşmasında bu konuya ağırlık verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler merakla beklenen yıllık konuşmasının neredeyse tümünü Almanya’nın eğitim ve göçmenlerin uyum sorununa ayırdı.

Federal Cumhurbaşkanı, ülkenin gerekli reformları gerçekleştirmekte büyük fırsatları teptiğini, vakit kaybettiğini ve uluslararası alanda çok arkalarda kaldığını söyleyerek gündeme damgasını vurdu. Yılda bir kez geleneksel olarak Eylül ayında ‘Berlin Konuşması’ başlığı altında gerçekleşen konuşmada Köhler, dünya çapında yapılan öğrencilerin eğitim durumu konulu PİSA araştırmasında Almanya’nın, 32 sanayileşmiş ülke arasında 21. sırayı alarak sınıfta kaldığını, özellikle de göçmen çocukların durumunun vahim olduğu belirtti. Almanya’da büyük kentlerde yaşıyan nüfusun yakın bir gelecekte yüzde 40’nın göçmen kökenli olacağına dikkatleri çeken Cumhurbaşkanı, şu anda her on göçmen kökenli gençten dördünün okul yada meslek eğitimlerini tamamlayamadan ayrıldıklarını belirtti.

İki yıl önce cumhurbaşkanlığı görevine gelmeden Uluslararası Para Fonu’nun başkanlığını yürüten Köhler’in konuşmasını Türk ve Arap göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Berlin’in Neuköln ilçesinde bulunan bir okulda yapması dikkati çekerken, Türk ailelerine gönderdiği mesaj da ilginçti: çocuklarınızla Almanca konuşun! Köhler, çocuklarının başarılı olmasını arzulayan ailelerin başka alternatifleri olmadıklarını vurgularken, müslüman kökenli gençlerin kendilerini Alman toplumunun parçası olarak algılayabilmeleri için de Almanca dilini bilmelerinin kaçınılmaz olduğu savundu.

Siyasi gözlemciler, Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının neredeyse tümünü bu konuya ayırmasının önemine dikkati çekiyorlar ve bunun bir ilk olduğunu belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG