Erişilebilirlik

Tayland Başbakanı Darbeyle Devrildi


Tayland’da yönetime el koyan ordu anayasayı rafa kaldırdı ve sıkıyönetim ilan etti. Darbe, Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York'da bulunduğu sırada yapıldı.

Askeri darbenin lideri iki hafta içinde yeni bir başbakan atanacağını açıkladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sondhi Boonyaratglin, bu süre içinde yeni bir anayasa taslağı hazırlanacağını da bildirdi.

Orgeneral Boonyaratglin, başkent Bangkok’da yaptığı basın toplantısında, gelecek yıl sonunda seçime gidileceğini de duyurdu.

Orgeneral Boonyaratglin, daha önce yaptığı açıklamada, darbenin amacının, toplumda giderek artan huzursuzluğu sona erdirmek ve başbakan Taksin Şinavatra'nın demokrasiyi ortadan kaldırmasını engellemek olduğunu ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı nedeniyle New York’ta bulunan Başbakan Taksin Şinavatra ise darbe haberinden hemen önce televizyon aracılığıyla Tayland’da olağanüstü hal ilan ettiğini açıklamıştı.

Başbakan Şinavatra, Nisan ayındaki gösterilerden sonra Parlamento’yu dağıtarak seçime gitmişti. Muhalefetin boykot ettiği seçimler, daha sonra mahkeme tarafından geçersiz sayıldı.

Şinavatra, darbe haberlerinin New York'a ulaşmasından sonra hiçbir açıklama yapmadı ve otelinden dışarı çıkmadı. Devrik Başbakanın önümüzdeki günlerde Londra'da aile üyeleriyle biraraya geleceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG