Erişilebilirlik

Türkiye'den Brüksel'e İkinci Heyet


Avrupa Parlamentosu’nun Camiel Eurlings imzası taşıyan Türkiye raporunun beklenenin ötesinde sert çıkması üzerine lobi faaliyetine girişen Ankara, yine bir heyeti Brüksel’e gönderdi.

İkinci heyet geçen hafta Brüksel’e gider ilk heyetin aksine yalnızca Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinden oluşuyor.

Geçtiğimiz hafta AP bünyesinde 17 temas gerçekleştiren Türk heyetine bu kez TBMM Uyum Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Yaşar Yakış başkanlık edecek. Geçen hafta Türkiye konusuyla yakından ilgili olan isimler üzerine odaklanılan temaslarda bu kez farklı bir yaklaşım izlenecek.

Üç gün sürecek olan temaslarda özellikle Türkiye karşıtlığıyla tanınan Hristiyan Demokrat grup “bölünmeye” çalışılacak. Bu amaçla, temaslarda önceliğin İtalyan ve İspanyol parlamenterlere verilmesi öngörülüyor.

Türkiye raporunun Dışişleri Komisyonu’nda sertleştirilmesinde başrolu oynayan Alman ve Fransız Hıristiyan Demokratlar ile Yunan ve Rum parlamenterler Eurlings raporunda bir değişiklik yapılmasına net bir şekilde karşı çıkmayı sürdürüyorlar.

Heyetin ana amacını “Ermeni soykırımı”nı üyelik şartı olarak gösteren maddenin değiştirilmesi oluşturuyor. Siyasi grupların bu konuda bir değişiklik önergesi hazırladığı belirtiliyor.

Kıbrıs paragrafı, sivil-asker ilişkileriyle ilgili maddeler ve işkence konusundaki ifadelerin değiştirilmesi de diğer hedefleri oluşturuyor. Rapora yansıyan Pontus ve Suryanilerle ilgili ifadeleri hazırlayan Yunan milletvekilinin ise bu konuda geri adım atmadığı öğrenildi.

AP Dışişleri Komisyonu tarafından onaylanan metne Yeşiller’in önerisiyle giren türbanla ilgili ifadeler konusunda ise AKP heyetinin herhangi bir girişimde bulunması sözkonusu olmayacak. İlk defa bir AB belgesine giren türban konusunda geçtiğimiz hafta AP’de gerçekleştirilen temaslarda CHP milletvekilleriyle AKP miletvekilleri arasında görüş ayrılıkları oluşmuş, bu durum AP üyeleriyle yapılan görüşmelere de yansımıştı.

Brüksel’e gelen heyet içerisinde TBMM Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış’ın yanı sıra, AKP’den Eskişehir milletvekili Murat Mercan, Sakarya milletvekili Şaban Dişli ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da yer alıyor. Rapora nihai halinin verileceği 26-27 Eylül tarihindeki AP oturumuna da bir Türk delegasyonunun gönderilmesi gündemde.
XS
SM
MD
LG