Erişilebilirlik

Papa Ziyaretinde Değişiklik Yok


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Papa’nın Kasım ayında gerçekleştirmeye hazırlandığı ziyaretin ertelenmemesi için 16. Benedict’e bir mektup gönderdi.

Gül’ün mektupta, Papa’dan Türkiye ziyaretini ertelememesini veya iptal etmemesini, 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihleri arasında öngörülen ziyaretin planlandığı gibi gerçekleşmesini isteği belirtiliyor. Gül’ün mektubunda, ziyaretin “Kültürler ve dinler arası diyalogun güçlendirilmesi için bir fırsat oluşturacağı” konusunda ısrar ettiği belirtiliyor.

Ziyareti hazırlamak üzere Vatikan’ın, dinsel törenlerden sorumlu Başpiskopos Piero Marini’yi bugün, bir Vatikan heyetinin de gelecek hafta Türkiye’ye göndereceği bildiriliyor.

10. Türk Devlet ve Toplulukları Kurultayı

Öte yandan Altın Portakal Film Festivaline ev sahipliği yapan Antalya’da bugün 10. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı yapılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açış konuşmasında “Türkiye'nin, dünya siyasetinin öznesi ya da nesnesi olacağını kaydederek, "Bizim mahallemizde oynanan bu iktidar oyununun dışında kalmamız biz istesek de söz konusu olamaz. Öyleyse tarihi ve coğrafi bir mecburiyetle karşı karşıyayız" dedi.

Kurultaya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanı sıra, 6 federe devlet, 2 özerk cumhuriyet ve 11 topluluktan 600'e yakın katılımcı bekleniyor. Organizasyonu gerçekleştiren Türk İşbirliği Kalkınma Ajanı yetkililerine göre bu yılkı kurultay, önceki yıllarda Türkiye'nin bölge ülkelerine yönelik hamasetin ön planda olduğu yaklaşımdan uzak, gerçekçi zeminde ve somut projelere dönük olacak.

Kurultaya katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan’ı Mehmet Ali Talat’ın Başbakan Erdoğan ile Kıbrıs Türk Kesimi’nde yaşanan siyasi krizin ele alınacağı ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Aralarında Dışişleri eski Bakanı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın da bulunduğu Kıbrıslı Türk siyasetçiler Adalet ve Kalkınma Partisi’ni siyasi müdahalelerle Hükümet krizine neden olmakla suçlamaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG