Erişilebilirlik

İsrail'de Lübnan Savaşı İçin İnceleme


İsrail'de, Başbakan Ehud Olmert liderliğindeki hükümetin Lübnan'da giriştiği savaşı resmen incelemek üzere bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. İsrail 34 gün süreyle Lübnan'daki Hizbullah gerillalarıyla savaşmış, Hava Kuvvetleri, Lübnan'da birçok yeri bombalamıştı.

İsrail kabinesinin bugünkü toplantısında onayladığı özel komisyon kurma kararı ülkede birçok kişinin başarısız olduğunu düşündüğü savaştan kimin sorumlu olduğu konusunda çıkan sert tartışmaları izliyor.

Başbakan Olmert liderliğindeki hükümet ve İsrail silahlı kuvvetleri kamu oyunda Lübnan savaşını yürütme şekli nedeniyle sert eleştirilere hedef oluyor. İhtiyat askerlerini temsil eden gruplar başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimleri tarafından İsrail ordusunun, Hizbullah örgütünü neden yenilgiye uğratamadığı soruluyor.

İsrail'in eski savunma bakanlarından Moşe Arens de İsrail'in dört bir kişiden oluşan Hizbullah örgütü karşısında yenilgiye uğradığını söyledi. Muhalefetteki Likud Partisi'ne üye olan Arens, üst düzeydeki hükümet yetkililerinin istifa etmeleri gerektiğini savundu. Arens, savaşın kötü yönetildiğini ve bundan başbakan ve savunma bakanının özellikle sorumlu olduklarını söyledi.

İktidardaki Kadima-İşçi Partisi koalisyonunun savaşı yürütme tarzını eleştiren kesimler, sorumluların görevden uzaklaştırılması konusunda yetki sahibi olacak bir bağımsız kurul oluşturulmasını istiyordu. Olmert hükümetinin kurmaya karar verdiği özel soruşturma komisyonu ise böyle bir yetkiye sahip olmayacak.

Başbakan Olmert bağımsız soruşturma çağrılarına itiraz ederken bunun çok zaman alacağını ve ülkeyi savunma konusuna gereken önceliğin verilmesini engelleyeceğini öne sürdü. Olmert, İnceleme Komisyonu'nun çalışmasını kısa zamanda tamamlayıp İsrail'in ilerideki zorluklara daha iyi hazırlanmasına yardım etmesini umduğunu söyledi. Olmert'i eleştiren çevreler ise Başbakanın iktidardan uzaklaştırılmaktan korktuğu için bağımsız komisyon fikrine yanaşmadığını öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG