Erişilebilirlik

Bush Mahmut Abbas'la Görüşecek


Başkan Bush önümüzdeki hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için New York’a gelecek olan Abbas’ın Bush’la görüşeceği Filistinli yetkililer tarafından açıklandı.

Abbas, Filistin’deki ekonomik ve siyasi krize son vermek için Hamas’la ulusal birlik hükümeti kurmaya çalışıyor. Filistinliler, ulusal birlik hükümeti kurulmasıyla batılı devletlerin yeniden yardım göndermeye başlayacağını umuyor.

Amerika ve Avrupa Birliği Hamas’ın iktidara gelmesiyle Filistin’e yardımı kesmişti. Hamas batılı devletlerin uluslararası terör örgüleri listesinde yer alıyor.

Avrupa Birliği, Hamas hükümetinin İsrail’i tanımayı reddetmesi, şiddet olaylarını kınamaması ve daha önce sağlanan barış atlaşmalarına uymaması nedeniyle Filistin’e yardım göndermiyor. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları dün (Cuma) Brüksel'de yaptıkları toplantıda Filistin'de ulusal birlik hükümeti kurma planını görüştü.

Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB'nin yeni Filistin hükümetini Orta Doğu'da barış sürecini yeniden başlatmak için bir fırsat olarak göreceğini belirtti. Ancak bakanlar zor durumdaki Filistin hükümetine yardımları yeniden başlatma yönünde bir karar almadı. Sadece ihtiyaç sahibi Filistinlilere Hamas hükümeti yoluyla değil, doğrudan yardım programının üç daha uzatılmasına karar verildi.

Amerika ise önce ulusal birlik hükümeti konusunda sonuca varılmasını bekliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG