Erişilebilirlik

Washington Post'ta PKK Yorumu


Washington Post gazetesinde yayınlanan bir yorumda PKK terör örgütünün Ortadoğu’da istikrarasızlık unsuru olduğu ve Amerika’nın politikalarının bu konuda yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Makale, Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Bölümü ve Boston'daki Emmanuel College öğretim üyesi, siyaset bilimi profesörü, “Türk Dışpolitikasının Geleceği” başlıklı kitabın editörlerinden Lenore G. Martin tarafından kaleme alınmış.

Martin, Türk ordusunun Kuzey Irak sınırına yığınak yaptığına dikkati çekiyor ve herhangi bir sınır ötesi operasyonunun büyük tehlike yaratacağı uyarısında bulunuyor.

Martin, PKK sorununu çözmek için Ankara-Washington-Bağdat arasında üçlü mekanizma kurulmasını yetersiz buluyor ve Amerika’nın PKK terör örgütüne karşı daha somut adım atması gerektiğini vurguluyor.

Profesör Martin Amerika’nın bu konuda çıkmaza girdiğini savunuyor ve şöyle yazıyor: “Eğer Amerika Türkiye’nin Irak’ı işgal etmesine karşı çıkmazsa bu ülkede daha fazla karışıklık yaşanır ve gelecekte Amerika’ya üs sağlamaya meğilli olan Iraklı Kürtlerin tepkisini toplar. Eğer işgal planına karşı çıkarsa, İran’ın Amerika’nın konumunu tehdit ettiği bir bölgede önemli stratejik bir rol oynayabilecek olan Türkiye’yi daha fazla dışlamış olur.” Dahası, Martin, Türkiye’nin herhangi bir müdahalesinin İran ve Suriye için de emsal oluşturacağını yazıyor.

Yazıda şöyle bir soru yöneltiliyor: “Peki Amerika, Türkiye ve Iraklı Kürtler bu krizin aşılması için ne yapmalı?” Martin, Iraklı Kürtlerin, PKK’nın bu toprakları kullanmasını engellemesini ve Türkiye’nin Kürt azınlığın kültürel, ekonomik ve siyasi taleplerine daha etkili bir şekilde yanıt vermesini öneriyor. Martin, Türkiye’nin bu alanda önemli reformlar yaptığını da belirtiyor.

Amerikalı Profesör Washington’un sorunun çözümünde üçlü mekanizmaya güvenmesini yetersiz buluyor ve PKK terör örgütünün Kuzey Irak’tan çıklarılması için yapılan girişimlere bütün ağırlığıyla destek vermesi gerektiğini yazıyor.

XS
SM
MD
LG