Erişilebilirlik

Papa'nın Üzgün Olduğu Açıklandı


Vatikan, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedict'in, İslamiyet hakkında son günlerde söylediği sözlerin Müslümanlar tarafından hakaret olarak algılanmasından içtenlikle üzüntü duyduğunu açıkladı.

Alman olan Papa, Salı günü Almanya'da bir grup din adamına hitaben yaptığı konuşmada 14'üncü yüzyılda yaşamış olan Bizans İmparatoru Manuel Paleologos'un söylediği, Hazret-i Muhammed'in dünyaya kötülük ve insanlık dışı kavramlar getirdiği yolundaki sözleri hatırlatmıştı.

Papa'nın konuşması Müslüman ülkelerde ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar arasında sert tepkilere yolaçtı.

Vatikan tarafından bugün (Cumartesi) yapılan açıklamada Katolik Kilisesi'nin Müslümanlara saygı duyduğu belirtildi ve Müslümanların da tek Allah'a ibadet ettiği vurgulandı.

Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Tarcisio Bertone, Papa'nın, konuşmasında dinle şiddet arasındaki ilişki üzerinde durmak istediğini ve şiddetin reddedilmesi için çağrıda bulunduğunu söyledi.

Vatikan'ın daha önce yaptığı buna benzer açıklamaların Müslümanlar arasındaki tepkiyi yatıştırmaya yetmediği görülüyor. Mısır'da Müslüman Kardeşler grubu adına yapılan açıklamada Vatikan'ın açıklamasının yeterli olmadığı belirtildi. Bu arada Batı Şeria ve Gazze'de Filistinliler de Papa'nın sözlerini protesto amacıyla gösteriler yaptı.

Protestoların, Şubat ayında bir Danimarka gazetesinde yayınlanan ve Hazret-i Muhammed'i konu alan karikatürlerin neden olduğu gibi şiddet olaylarına dönüşmesinden korku duyuluyor.

Filistin'de Kiliselere Saldırılar

Bu arada Batı Şeria ve Gazze’de beş kiliseye bombalı saldırı düzenlendi. Saldırların ikisini “Tek Tanrılı Dinlerin Arslanları” adlı örgüt üstlendi. Olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Filistin’deki Hristiyanlar saldırılara büyük tepki göstermedi. Beytüllahim kentinin Hristiyan Belediye Başkanı Viktor Batarseh, Müslümanlar'la Hristiyanların iyi ilişkilere sahip olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG