Erişilebilirlik

15 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Afganistan’da Taleban militanlarının saldırılarını yoğunlaştırdığını belirtiyor ve NATO üyesi ülkelere, Afganistan’da görev yapan Amerikan, İngiliz ve Kanada birliklerine daha fazla yardım etme çağrısında bulunuyor. Gazete, NATO’nun Afganistan’daki görevini başarmasının ittifakın geleceği açısından hayati bir önem taşıdığını da vurguluyor.

"Demokratik bir ülke için kendi askerlerini tehlikeli bir göreve zorlamak çok zor bir karardır. Ancak Amerikan, İngiliz ve Kanada askerleri çatışmaların büyük bir kısmını yürütüp can verirken, NATO’ya ve ittifakın Afganistan’daki misyonuna bağlı olduğunu söyleyen Avrupa ülkeleri, gelişmeleri kenardan izlemekle yetinemez. Eğer NATO etkili bir askeri ittifak olacaksa, üyeleri de gereken adımları atmalıdır."

New York Times “Baba ve Piç” romanında Türklüğe hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan yazar Elif Şafak’la ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Elif Şafak’ın “bu davayı açanlar Türkiye’nin Avrupa birliği üyeliğini engellemek istiyor” yönündeki ifadesini aktarıyor.

"Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Oli Rehn, bu tür davaların Türkiye’nin yasalarını AB standartlarına uyumlu hale getirmekteki başarısızlığının bir kanıtı olduğunu söylemişti. Orhan Pamuk da kendi davası sürerken “umarım bu dava Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine zarar vermez” demişti. Ancak henüz hiç biri cezaevine girmemiş olsa da daha sonra yaklaşık 60 yazar ve sanatçı aleyhinde dava açıldı. Avrupa Birliği, Avrupa düşüncesini ve kimliğini tanımlamaya çalışırken, Türkiye de Türklüğü ve Türklerin Avrupalı olmak isteyip istemediğini tartışıyor."

Los Angeles Times İsrail’in Lübnan’a yönelik operasyonunda başarısız olduğunu ve bunun faturasının Ehud Olmert hükümetine çıkarıldığını yazıyor. Gazete, tam da Hamas ile El Fetih’in İsrail’in varlığını tanıyan ortak bir hükümet kurduğu sırada, İsrail’in iç siyasi çatışmalara yoğunlaşmasının barış şansını azalttığı yorumunda bulunuyor.

"Araplarla Yahudiler arasında bitmeyen sürtüşme Ortadoğu’daki istikrarsızlığın ve radikalizmin tek nedeni değil. Ama Yahudi devletinin kurulmasından 60 yıl sonra bile hala bölgede gerginlik yaratan bir konu. Kimse, İsrail’den kendisini yıkmak isteyenlerle görüşmesini istemiyor. Ancak, eğer Filistin tarafı görüşmeye ve uzlaşmaya istekliyse, İsrail de buna hazır olmalıdır."

Christian Science Monitor Kasım ayında yapılacak ara seçimde bir çok seçmenin ilk kez elektronik olarak oy kullanacağını hatırlatıyor ve bu nedenle oy verme sürecinde sorun yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, önseçim sürecinde elektronik oy verme işleminden kaynaklanan sorunların, seçime kadar giderilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

"Önseçimler, bir deneme niteliğindeydi ve 7 Kasım seçimlerinde sorunların en aza indirileceğini umuyoruz. Ancak hiç kuşkusuz seçimler, elektronik oy verme işlemi açısından büyük bir sınav niteliği taşıyor. Seçim görevlileri bu sınava en iyi biçimde hazırlanmalıdır."

XS
SM
MD
LG