Erişilebilirlik

ABD: İran'da Din Özgürlüğü Yok


Bakanlığın yeni raporuna göre, din ve ibadet özgürlüğü olmayan ülkelerin başında, İran, Çin, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan ve Vietnam geliyor.

Raporda, İsrail’in, çeşitli uygulamalarla Filistinlilerin ibadet özgürlüğüne kısıtlamalar getirdiği de yazılı.

Raporun Türkiye bölümünde, dini özgürlüklerin anayasa tarafından garanti edildiği ve “hükümetin genellikle buna uyduğu” yazıyor. Devlet dairelerinde ve üniversitelerde baş örtüsü yasağının sürdüğü belirtilen raporda bazı Müslümanların ve diğer dini gruplara mensup kişilerin kısıtlamalara maruz kaldığı yazıyor.

Raporda, dini azınlıkların devlet dairelerinde iş bulma konusunda engellendiklerini belirttikleri yazıyor ve bazı dini grupların mensuplarına toplum arasında şüpheyle yaklaşıldığı; din değiştirenlere tepki geldiği ve İslamcı grupların Yahudi aleyhtarı duygulara sahip olduğu yazıyor.

Rapora göre:
Ocak ayında, Adana’da, Hıristiyan (Protestan) cemaati lideri Kamil Kıroğlu beş kişi tarafından ağır bir şekilde dövüldü ve Müslümanlığa dönmesi için ölümle tehdit edildi. Şubat ayında, Trabzon’da, Katolik Papaz Andrea Santaro 16 yaşında bir genç tarafından vurularak öldürüldü. Dava devam ediyor. Yine Şubat’ta, İzmir’de, Katolik bir din adamı bir grup genç tarafından dövüldü ve ölümle tehdit edildi.
Mart ayında, Mersin’de, bir kiliseye girerek cemaati bıçakla tehdit eden ve Hıristiyanlık aleyhine sloganlar atan saldırgan çağrılan polisler tarafından tutuklandı.
Nisan ayında, Diyarbakır’da Süryani tesisine giren bir grup genç cemaata küfür etti. Karakola haber verilmesine rağmen kilisenin bulunduğu mahalleye birkaç gün polis gönderilmedi.
Süryani liderler, Türkiye’den ayrılan Süryanilerin evlerine köylüler ve köy korucularının yerleştiğini; geri dönenlere evlerinin iade edilmediğini ileri sürüyor.
Mayıs ayında, bir grup Rumun Bergama’da yaptığı dini törene solcu ve milliyetçi gruplar müdahale etti. Patrik Bartolomeos, ayine izin verdikleri için yetkililere teşekkür etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl hazırlamakla yükümlü olduğu rapordaki bulgular, Amerika’nın yabancı ülkelerdeki diplomatik temsilcilikleri tarafından derleniyor.

XS
SM
MD
LG