Erişilebilirlik

Medeniyetler Çatışması mı Yaşanıyor?


Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu; Ortadoğu ve Orta Asya Alt Komisyonunda düzenlenen oturumda Amerika’nın İslam Dünyasına yaklaşımı değerlendirildi. Oturumda “Medeniyetler çatışması başladı mı” sorusuna yanıt arandı.

Medeniyetler çatışması yaşanıyor mu? Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu; Ortadoğu ve Orta Asya Alt Komisyonu bu soruya yanıt aradı. Oturumu açan Cumhuriyetçi Partili başkan İleana Ros Lehtinen, bu soruyu sorarken, Medeniyetler çatışması teorisinin sahibi Samuel Huntington’ın şu sözlerine dikkat çekti: ‘Soğuk Savaş sonrası dönemde ihtilaflar ekonomik ve siyasi değil, kültürel ve dini nedenlerden kaynaklanacaktır...’ Oturumda ele alınan konu şuydu: 11 Eylül sonrası dönemde terörle mücadele ve İslamcı teröristlerin saldırıları, medeniyetler çatışmasını mı temsil ediyor?

Alt komisyonun Başkan Yardımcısı Demokrat Partili New York Milletvekili Gary Ackerman, bu konuyu tartışıyor olmamız bile rahatsız edici dedi. Ackerman Bush yönetiminin, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından hemen sonra Amerika’ya verilen desteği Irak savaşıyla yıprattığını ve sonunda boşa harcadığını savundu ve Irak savaşının Amerika’ya düşmanlığı körüklediğini hatırlattı.

Muhafazakar Washington Times gazetesinin baş editörü Tony Blankley, radikal İslamcılığın yayılmasını tarihi gelişimin bir parçası olarak değerlendiriyor. Yazar Tony Blankley, İslam dünyasında son 80 yıl içinde giderek yayılan ve şiddetlenen bir huzursuzluk olduğunu belirtiyor ve son nesille birlikte bu düşüncelerin halk arasında da iyice yayıldığını söylüyor.

Blankley, burada kültürel bir sorun yaşandığını ve batıdan tamamen soyutlanmış bir kesimle mücadele edildiğini belirtti. Yani, Blankley Başkan Bush’un gelişmeleri terörle mücadele olarak tanımlamasını yetersiz buluyor; Samuel Huntington’ın geliştirdiği ‘Medeniyetler Çatışması’ teorisinin veya teriminin esas tehlikeyi daha iyi yansıttığını düşünüyor.

Tony Blankley, Usame bin Ladin’in yakalanması veya el Kaide’nin dağıtılmasıyla bu sorunun giderilemeyeceği uyarısında bulunuyor.

Oturumda söz alan Hudson Enstitüsü ‘İslam, Demokrasi, ve Müslüman Dünyanın Geleceği Merkezi’ Direktörü Hillel Fradkin ise, medeniyetler çatışması yaşanıyor mu, sorusuna şöyle yanıt verdi: “Hayır, en azından henüz değil... Ama batı medeniyetiyle radikal İslam arasında bir çatışma elbette yaşanıyor...”

Fradkin, burada radikal İslamcıların ve Müslümanların birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor; ve esas meselenin, Müslümanların radikal İslamcılar tarafından yayılan görüşleri benimseyip benimsemeyeceği olduğunu söylüyor. Fradkin şöyle diyor: “Burada medeniyetler çatışması değil, prensipler çatışması söz konusudur...”

Amerika Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Ortadoğu ve Orta Asya Alt Komisyonu’nda yapılan fikir alışverişinde Türkiye örneği sıkça gündeme geldi. Herkes laik ve demokratik sistemine dikkat çekerek Türkiye’nin örnek olduğunu defalarca dile getirdi. Ancak, Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde kamuoyunda önemli bir değişim meydana geldiğine ve giderek artan Amerikan aleyhtarlığına dikkat çekti. Çağaptay, Türkiye örneğinin de yıprandığını söyledi. Amerikan aleyhtarlığının dizginlenmesi için Amerika’nın PKK terör örgütüne karşı somut adım atması gerektiğini vurgulayan Çağaptay, ayrıca şu unsura dikkat çekti: “Türkiye’nin geleceğini tayin edecek diğer bir etken 2007 seçimleri olacak. Uzun zamandır etkili bir siyasi mesaj veremeyen laiklik yanlısı, batılı Türkler AKP’ye karşı koyabilecek mi; ve Amerika destek verecek mi? Olmazsa, ikinci bir AKP hükümeti Türkiye’yi tanınmaz hale getirebilir: bir şekilde demokratik; yüzeyde laik ama batılı değil...”

Medeniyetler çatışması konusunda konuşmacılar şöyle bir sonuca vardılar: burada bir fikirler çatışması hakim. Oturumu noktalayan New York Milletvekili Gary Ackerman 'teröristlerle savaşmamız gerekiyorsa, savaşırız elbet, ancak Amerika’nın İslam Dünyasına kendisini kanıtlaması gerekir' şeklinde konuştu. Fikirler mücadelesine dikkat çeken Kongre üyesi Gary Ackerman şöyle diyor: “İnsanları ikna etmek, fikirlerinizi anlatmak istiyorsanız, o zaman önce sizi dinlemelerini sağlamanız gerekir. Bunun için de, bu insanların çocuklarını doyurun.” Ackerman, bu iş döverek olmaz, yardım ederek olur diyor...

XS
SM
MD
LG