Erişilebilirlik

'Koordinatörün Atanması Olumlu Bir Gelişme'


Tarım Bakanı Mehdi Eker, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen bir konferansa katıldı.

Mehdi Eker, Dünya Bankası’nın verilerine göre Türkiye’nin 127 ülke arasında dünyanın en hızlı gelişen 2’inci ülkesi olduğunu, 16'ncı en büyük ekonomiye sahip olduğunu, dünyanın 22'inci en büyük ihracatçısı ve 14'üncü en büyük ithalatçısı olduğunu söyledi.

Gelişen ekonomisi, geniş pazarları ve işgücü nedeniyle yabancı yatırımcılara birçok olanak sağladığını söyleyen Bakan, Türkiye'de kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın arttığını, enflasyonun üç haneli rakamlardan tek haneli rakamlara düştüğünü ve verimli toprakları, kimyasal ilaçların az kullanılması ve elverişli iklimi sayesinde tarım alanında avantajlı olduğunu söyledi.

En değerli varlıklarından birinin genç nüfusu olduğunu belirten bakan, Türkiye’nin yüksek öğrenim için yurtdışına en çok öğrenci gönderen 5’inci ülke olduğunu belirtti. AK Parti hükümeti sırasında tarihte ilk kez, Milli Eğitim Bakanlığı’na bugüne kadarki bütçeden en büyük payın verildiğini söyledi.

Eker Türkiye’nin, Orta Asya, Yakın Doğu, Orta Doğu, Afrika ve birçok Avrupa ülkesiyle yakın ilişkiler içindeki tek ülke olduğunu belirtti. Bakan, batının demokratik değerlerine sahip ve İslam Dünyası’yla yakın bağlantıları olan Türkiye’nin, kendi kültüründen taviz vermeden batının standartlarını uygulayabildiğini söyledi.

Bir dizi reform çalışmalarından sonra Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin Ekim ayında başladığını hatırlatan Eker, bunun, hem Türkiye hem de Avrupa Birliği için tarihi önemi olduğunu vurguladı. Bakan Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye birçok katkısı olacağı gibi Türkiye’nin de Birliğe birçok katkısı olacağını söyledi. Türkiye’nin üyeliğinin tüm dünyaya, özellikle Müslüman toplumlara, Doğu ile Batının ve Müslümanlarla diğer dinlere mensup kişilerin bir arada, barış içinde yaşayabileceğini göstereceğini belirtti.

Tarım alanındaki en büyük projelerden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi, GAP’ın bölgede terörle mücadele için de önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Proje sayesinde gayri safi milli hasılanın artmasının ve yeni iş imkanları oluşturulmasının beklendiğini söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, projenin 2010 yılının sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Öte yandan ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’de büyük gelişmelerin kaydedildiğini belirten Bakan, tüm özgürlüklerin sorumluluk bilinciyle kullanılması gerektiğini vurguladı. Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre, terörizm ve şiddet olaylarını teşvik etmesi durumunda ifade özgürlüğünün kısıtlanabileceğini kaydeden Bakan, hiç kimsenin başkalarının değerlerine saldırmaya hakkı olmadığını vurguladı. PKK’nın istismar edeceği bir alan kalmayınca yeniden terörizme başladığını belirten Eker, bu konuda Amerika’dan ortak tutumlar içersinde olmayı beklediklerini belirtti:

Eker: ''Son günlerde ABD'nin PKK ile mücadele konusunda bir koordinatör ataması ve aynı şekilde Türkiye'nin de bir emekli orgenerakli ataması bu konuda ortak bir çalışma yapılacağının işaretidir. Bu tabii olumlu bir adım ve olumlu bir gelişme. Bunun, bölgede PKK ve terörizmle mücadelede başka bir takım faaliyetlere öncülük edeceğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu...

ABD ile Türkiye arasında 1995 yılında 5 yıllığına imzalanan ve süresi dolan mutabakat zaptının yenilenmesi konusunu Amerika tarım bakanıyla görüştüğünü söyleyen Eker, ziyaretinin Türkiye ile Amerika arasında yeni işbirliği alanları oluşturacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG