Erişilebilirlik

Ahmedinejad: Yaptırımlara Gerek Yok


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ülkesinin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına hedef olacağını düşünmediğini, bunun için bir neden de bulunmadığını öne sürdü.

Senegal’in başkenti Dakar’da konuşan Ahmedinejad, İran’ın müzakereye açık olduğunu, nükleer sorunun diyalog yoluyla çözülebileceğini söyledi.

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dünya liderlerinin gelecek hafta New York’ta biraraya geleceğini ve bunun da nükleer programını durdurmayan İran’a karşı yaptırımları görüşmek için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Rice, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi bırakıp görüşmelere başlamasının olumlu bir adım alacağını da kaydetti.

Amerika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden nükleer programını durdurmayan İran’a yaptırım uygulamasını istedi. Rusya ve Çin İran’a yaptırım uygulanmasına sıcak bakmıyor.

Öte yandan, Uluslararası Atom Enerji Dairesi toplantısına katılan Amerika’nın temsilcisi Büyükelçi Gregory Schulte, İran’a yaptırım uygulama zamanının geldiğini söyledi. Amerikalı diplomat bu çağrısına, İran’ın şu ana kadar aldatıcı politikalara başvurmasını, şeffaf davranmamasını, tahrik edici tavır takınmasını ve uluslararası yükümlülüklerini dikkate almamasını gerekçe gösterdi. Ancak Avrupalı ülkeler bu çağrıya karşı çıktı.

XS
SM
MD
LG