Erişilebilirlik

13 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Transatlantik Eğilimler 2006 raporuna atıfta bulunarak Türk kamuoyunun NATO ve Avrupa Birliği’nden giderek uzaklaştığının yazıyor. Türkiye’nin stratejik önemini vurgulayan gazete, Türk kamuoyundaki bu olumsuz tutumun arkasında, PKK terörü ve Kıbrıs sorununun bulunduğunu yazıyor:

"Türk kamuoyundaki bu olumsuz bakış açısını önlemenin yolu, olumsuzluğa neden olan sorunları çözmekten geçiyor. Amerika, Irak kaynaklı Kürt terörünün çözümü için bir emekli generali görevlendirdi. Bunun sadece Türkleri sakinleştirmeye yönelik bir adım olmanın ötesine geçmesini umuyoruz. Avrupa Birliği ise, Türkiye’nin yapacağı reformlar konusunda olmasa da, Kıbrıs Rum yönetiminin Türk limanlarına giriş talebi konusunda biraz daha yumuşak bir tavır izlemelidir. AB, Türkiye’nin üyeliği konusunda hep ikircikli oldu ama şimdi asıl sorun Türkiye’nin de üyelik konusunda o kadar net olmaması."

Washington Times PKK ile çatışma sırasında ölen asteğmen Zeki Burak Okay’ın annesi Neriman Okay’ın tepkisine yer veriyor. Nicholas Birch imzalı haberde, ilk kez bir şehit annesinin savaşın ve ölümlerin nedenini sorguladığına dikkat çekiliyor ve Neriman Okay’ın isyanının kamuoyunda yankı uyandırdığı kaydediliyor. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “askerlik yan gelip yatma yeri değildir” açıklamasının tepkiyle karşılandığı da vurgulanıyor:

"Neriman Okay, doğrudan Başbakan Erdoğan’ı hedef alan açıklamalar yapmasına rağmen yönelttiği eleştiriler sadece Erdoğan’la ve AKP’yle sınırlı değildi. Okay, “20 yıldır dağlarda olan teröristlere karşı, tek el bile silah atmamış çocukları göndermek saçmalıktır. Bu, profesyonellerin işi olmalıdır” diye konuştu. Oysa, Türkiye’deki ders kitaplarına göre, askerlik ülkeye hizmet etmenin en kutsal yolu. Askerlik yapmayan biri, ne kendine, ne ailesine ne de ülkesine faydalı olabilir."

Washington Post, Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan eyaletinde yaşayan aşiretlerle yaptığı anlaşmayı eleştiriyor. Taleban ve El Kaide militanlarının bu bölgede üslendiğini hatırlatan gazete, Müşerref’in yapılan anlaşmayla kendi iktidarını ve askerlerini korumaya çalıştığını ancak Afganistan’daki Amerikan askerlerini tehlikeye attığını savunuyor:

"Afganistan’daki Amerikan ve NATO komutanları, saldırılarını giderek artıran El Kaide ve Taleban militanlarının istedikleri an Pakistan’a sığınabilmelerinin ciddi bir sorun oluşturduğu görüşünde Dolayısıyla anlaşmadan bir kaç gün sonra başkan yardımcısı Dick Cheney’nin Müşerref’i “büyük bir müttefik” diye tanımlamasını anlamak çok zor. Yetkililer, terörle savaşta kendilerini eleştiren ülke içindeki muhaliflere gösterdikleri hoşgörüden çok daha fazlasını bu despot dostlarına gösteriyor."

New York Times, yabancı haber ajanslarının Çin’e yaptıkları servise sansür uygulanmasının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ileri sürüyor. Gazete, Pekin’i kapitalizmin bütün nimetlerinden yararlanırken en ufak bir demokratik açılım yapmamakla suçluyor. ve şunları yazıyor:

"Getirilen yeni kurallar Dünya Ticaret Örgütü’nün mali haberlere özgürce ulaşımını öngören düzenlemelerinin ihlali anlamına geliyor. Ticari yetkililer ve yabancı iş adamları Çinli yetkililere bu düzenlemelere saygı göstereceklerine dair söz verdiklerini hatırlatmalıdır. Ayrıca bilgi akışını engelleyen bir ülkenin yatırım yapmak için doğru bir yer olmadığını da vurgulamalıdır."

XS
SM
MD
LG