Erişilebilirlik

Annan Orta Doğu Turunu Değerlendirdi


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Doğu’da görüştüğü liderlerin, Amerika’nın Irak’a müdahalesini felaket olarak nitelediklerini belirtti. Annan bölgeyi ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi durdurmayla ilgili tavrında, küçük de olsa değişiklik gözlemlediğini kaydetti.

Genel Sekreter Kofi Annan Orta Doğu’da görüştüğü liderlerin, görüşleri bakımından iki ayrı kampta toplandığını söyledi:

“Amerika’nın durum düzelene kadar bölgede kalmasını savunan birçok lider var. Bunlar sorunu Amerika’nın yarattığını ve bırakıp gidemeyeceğini savunuyor. Özellikle İran’da odaklanan kamp ise, Amerika’nın bölgedeki varlığının sorunun kaynağı olduğunu öne sürüyor ve Amerika’nın bölgeyi terk etmesini istiyor.”

Annan, hangi görüşte olurlarsa olsunlar, tüm liderlerin, Amerika’nın Irak operasyonunun kendilerine zarar verdiği noktasında birleştiklerini belirtiyor.

“Dürüstçe söylemek gerekirse, liderlerin çoğu, Irak’ın işgalinin ve bundan sonra yaşananların onlar için tam bir felaket olduğunu, bölgede istikrarsızlığa yol açtığını düşünüyor.”

Basın toplantısının soru-cevap bölümü bir saat sürdü. Ancak Annan, Amerika’nın Irak’tan çekilme zamanının gelip gelmediğine ilişkin kişisel görüşünü ısrarlı sorulara rağmen açıklamadı. Annan, bu işin Amerikalı politikacılar için de sorun teşkil ettiğini söyledi:

“Amerika kendini ne Irak’ta kalabilir ne de buradan çekilebilir bir duruma soktu. Eğer çekilecekse bunun zamanlaması iyi ayarlanmalı ve daha büyük bir şiddet ve istikrarsızlığa yol açılmamalı.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin ne sonuç verdiğine ilişkin birçok soru soruldu. Annan, Avrupa Birliği Dış politika yetkilisi Javier Solana ve İran’ın baş nükleer görüşmecisi Ali Larijani arasındaki görüşmelerin sonuç vermesini umduğunu söyledi. Annan, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi durdurmayı reddetme politikasında bir değişiklik olabileceğini ima etti.

“Büyük bir değişiklik olduğunu söylemiyorum. Gelin görüşelim diyorlar. Uranyum zenginleştirmeyi durdurmayı da konuşabiliriz diyorlar. Baştan bunu reddetmiyorlar.”

Kofi Annan, İran’dan nükleer programıyla ilgili olarak daha fazla işbirliği yapmasını, Güvenlik Konseyi’nden de sabırlı olmasını istedi.

“Konu, karşılıklı güven sorunudur. Taraflar çözüm için yapay tarihler belirlemek yerine, sorunun derinine inmeliler.”

Kofi Annan, İran ve Irak’ın geleceğiyle ilgili konuları gelecek hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılışı için New York’a gelecek liderlerle görüşeceğini söyledi. Başkan Bush Salı günü Genel Kurul’a hitaben bir konuşma yapacak. Aynı gün kürsüye Başkan’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da gelecek. Aralarında Lübnan ve Irak’tan temsilcilerin bulunduğu liderler de Genel Kurul’a hitap edecek.

XS
SM
MD
LG