Erişilebilirlik

12 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Bush’un 11 Eylül saldırılarının yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, teröre karşı savaşla Irak arasında kurduğu bağlantı nedeniyle eleştiriyor ve “Bush, Irak’ı işgal etmeye karar verinceye kadar, bu ülkenin teröre karşı savaşla ilgisi yoktu” görüşünü savunuyor:

"Amerika’nın Irak’tan çekilmesinin düşmana cesaret vereceği düşüncesi doğru değildir. Çünkü Amerika’nın Irak’taki varlığı bütün Müslüman dünyasında büyük bir tepki yaratıyor ve bu da fanatikleri korkutmaktan çok onlara cesaret veriyor. Parçalanan ve dağılan Irak’ta istikrarın sağlanması ve şiddetin sona ermesini sağlayacak bir planın açıklanması gerekiyor. Ancak eğer böyle bir strateji varsa bile, Bush’un kendi fantezilerinden sıyrılıp bu stratejiyi görmesi pek mümkün görünmüyor."

Christian Science Monitor Irak, Afganistan ve Lübnan’da yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Filistin’de Hamas’la El Fetih arasında varılan uzlaşmanın Ortadoğu’nun geleceği açısından umut verici olduğunu yazıyor. Hamas’ın bu uzlaşmayla, örtük bir biçimde de olsa İsrail’in varlığını tanıdığına dikkat çeken gazete, Hamas’a uygulanan yaptırımların bu noktaya gelinmesinde etkili olduğunu vurguluyor:

"Teröristlerin değişmesi hiç de kolay bir iş değildir. Ama Kuzey İrlanda’da IRA örneğinde görüldüğü gibi, böyle bir değişim mümkündür. Yaptırımların ve İsrail’in güç kullanımının etkili olduğu anlaşılıyor. Ancak Hamas’ın altına imza attığı Filistin demokrasisinin rolü de göz ardı edilmemeli."

Los Angeles Times da Hamas’la El Fetih arasında varılan uzlaşmayı Ortadoğu sorununun çözümünde önemli bir gelişme olarak yorumluyor ve Hamas’ın iki devletli bir çözümü gerçekten kabul etmesi durumunda yaptırımların gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor:

" Eğer Hamas bu olumlu adımı attığı için ödüllendirilmezse, yeni adımlar atmaya yanaşmayacaktır. Ancak Hamas’la El Fetih’in kuracağı ortak hükümetin statüsü ve politikası da hala belirsiz. Yeni hükümet barış yolunda somut adımlar attıkça, bunun ekonomik faydalarını da görmelidir. Avrupalıların savunduğu gibi çok aceleci davranmak veya Amerika ile İsrail’in öngördüğü biçimde çok yavaş davranmak, bölgedeki son umut ışığını da yok edebilir."

Washington Times, Transatlantik Eğilimler 2006 raporunda yer alan Türkiye’nin hem Amerika’dan hem de Avrupa Birliği’nden soğuduğu yönündeki değerlendirmeyi ele alıyor. Gazetenin muhabiri Andrew Borowiec’in kaleme aldığı haberde, yaşanan bu gelişme Avrupa Birliği üyelik müzakerelerindeki sorunlar, Amerika’nın Irak politikasına duyulan tepki ve artan PKK saldırılarıyla ilişkilendiriliyor:

"Araştırmanın sonuçlarının açıklanmasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan henüz izlenen politikalarda radikal bir değişikliğe gidileceğine yönelik bir ipucu vermedi. Ankara’daki diplomatlar, Batıya karşı genel bir soğukluk olduğu konusunda uzlaşıyor ve geleneksel olarak güçlü olan Batıyla ittifakının zayıflayabileceğini düşünüyor."

XS
SM
MD
LG