Erişilebilirlik

Papa Benedict Memleketine Gitti


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak 28 Kasım - 1 Aralık arasında Türkiye'yi ziyaret edecek olan Papa 16. Benedict, bu gezisinden önceki son yurtdışı gezisinde Vatikan’dan memleketi Almanya’ya gitti.

Geçen yıl Nisan ayında Papa Jean Paul’ün ölümünden sonra 16. Benedict ruhani ismiyle yeni Papa olan Josef Ratzinger, Almanya ziyareti kapsamında 14 Eylül Perşembe sabahına kadar yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Bavyera eyaletinde kalıyor.

1927 yılında Bavyera’daki Marktl am Inn’de dünyaya gelen, 60lı ve 70li yıllarda Regensburg ve Münih kentlerinde kardinallik yapan ve Almanya'dan 1000 yıl sonra Papa seçilen ilk kişi olan 16. Benedict'in ziyareti kitlesel ayinlere sahne oluyor.

Nitekim Pazar sabahı Münih’de özel olarak kurulan bir alanda gerçekleşen ayinde Papa, büyük bir çoğunluğu genç 250 bine yakın katoliğe seslendi. Papa konuşmasında terör eylemlerinin yaşandığı bir döneminde, dinlerarası diyalog, beraberlik ve barış düşüncesini savunan yaklaşımları savundu, özellikle Almanya`da yaşıyan Müslümanların toplumla uyuşmasının önemini vurguladı. Ancak kilisenin merkezi otoritesinin güçlendirilmesi çağrısında da bulunan Papa, geleneklere bağlılığın da artmasını arzuladığı söyledi.

'Sade yaşam'ı tercih ettiğini her fırsatta vurgulayan Papa için arzuladığı şekilde ‘sade bir program’ hazırlandı. Bavyera’daki günlerinin çoğunu ayin ve vaazlarla geçirecek 16. Benedict, siyasetçilerle de çok dar kapsamda görüşecek. Bu nedenle Başbakan Angela Merkel Papa’yı iki hafta önce İtalya’daki yazlık ikametgâhında ziyaret etmişti, Merkel Papa’dan Avrupa Anayasası’na Hıristiyanlık vurgusu yapılmasını istemişti. Siyasal yorumcular bunu, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Merkel’in kardinallik döneminde benzer söylemleri olan Papa ile dirsek teması denemesi olarak nitelendirmişlerdi.

Aşırı muhafazakar bir din bilimci olarak tanınan 78 yaşındaki Papa’nın Almanya’da çok sayıda eleştireni de var. Doğum kontrolü, kürtaj, kadınların toplumsal rolü ve eşcinsellik konularında tutucu bir çizgi izleyen Papa bu bağlamda çeşitli protesto gösterileri ile karşılanıyor. Nitekim Marktl am Inn’de doğduğu evin duvarlarına dün gece boya içeren balonlar atıldığı haber veriliyor.

Öte yandan 16. Benedict'in Regensburg kentinde sade bir papaz olarak yaşıyan kardeşi Georg Ratzinger’in, ağabeyinin bu gezi ile memleketiyle vedalaştığını belirtmesi kamuoyuda spekülasyonlara neden oldu. Bunun üzerine bir açıklama yapan Vatikan, Georg Ratzinger’in 1730 yılından bu yana seçilen en yaşlı Papa olan ağabeysinin yoğun gündemi ve ileri yaşı nedeniyle her yıl Almanya’ya gelmesinin zor olduğunu ifade ettiğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG