Erişilebilirlik

Bush CIA Hapisanelerini Savundu


Başkan Bush, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nın yabancı ülkelerdeki gizli yerlerde terörist zanlılarına sorguya çekme uygulamasını yine savundu ve bu sayede Amerikan halkının bugün daha güvende olduğunu söyledi.

Başkan Bush radyodan yaptığı haftalık Cumartesi konuşmasında son bir hafta içinde yaptığı bir dizi konuşmada olduğu gibi terörizm konusunda verdiği mesajları tekrarladı.

Bush bu konuşmaları, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının beşinci yıldönümü dolayısıyla yapıyor. Gözlemciler bu konuşmaların Amerika'da Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde yapıldığına da dikkat cekiyor. Bu seçimlerin Kongre'nin her iki kanadında çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerin bu çoğunluğu kaybetmesine yolaçabileceği belirtiliyor.

Başkan Bush konuşmasında, CIA'nin yabancı ülkelerde, son günlere kadar gizli tutulan sorgulama uygulaması sayesinde El Kaide örgütünün biyolojik silah elde etme çabalarının, Cibuti'deki Amerikan Deniz Piyade Üssü'ne yapmaya hazırlandığı bir saldırının ve kaçırılan uçaklarla Londra'nın Heathrow alanına saldırma planlarının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Muhalefetteki Demokrat Partililer ise Amerika'nın bugün 11 Eylül öncesi döneme kıyasla daha az güvenli olduğunu savunuyor. Demokratlar Başkan Bush'u, halkın giderek daha az desteklediği Irak savaşından dikkatleri uzaklaştırmak için son zamanda sürekli olarak terörle mücadele çabasına vurgu yapmakla suçluyor.

Başkan Bush, Pazartesi akşamı, 11 Eylül 2001 saldırılarının beşinci yıldönümünde Amerikan halkına hitaben televizyondan bir konuşma yapacak. Bir Beyaz Saray Sözcüsü konuşmanın siyasi nitelik taşımayacağını ve Bush'un sadece 11 Eylül saldırılarının Amerikan ulusu için ne anlama geldiği konusu üzerinde duracağını söyledi.

Bush, yıldönümü dolayısıyla, saldırılara hedef olan New York kentini, başkent Washington'daki Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasını ve kaçırılan uçaklardan birinin düştüğü, Pennsylvania eyaletinin Shanksville kasabasını ziyaret edecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG