Erişilebilirlik

Atlantis Uzay Yolculuğuna Başladı


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, NASA, uzay dolmuşu Atlantis'i hava koşulları ve teknik sorunların neden olduğu ve yaklaşık iki hafta süren gecikmeden sonra uzaya başarıyla gönderdi. Uzay dolmuşunda altı astronot bulunuyor.

Atlantis'in dün yapılması planlanmış olan fırlatma işlemi de yakıt göstergelerinden birindeki arıza nedeniyle ertelenmişti. Aracın yakıt tankları dün gece boşaltıldı ve tekrar dolduruldu. Bu arada mühendisler arızalı göstergeyi onardılar.

Atlantis, dünya çevresinde yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek ve astronotlar, istasyona yeni güneş enerjisi panellerini monte edecek. Tamamen açıldığı zaman bu paneller 80 metre uzunluğunda olacak.

Bu ayın sonlarına doğru Rusya da istasyona bir araç göndereceği için Amerikan uzay dolmuşu mürettebatının çalışmalarına o zamana kadar tamamlamaları gerekiyor.

Uzay istasyonunu genişletme çalışmalarına Şubat 2003'de uzay dolmuşu Columbia'nın yeryüzüne dönüş sırasında parçalanması nedeniyle ara verilmişti. Bu kaza, NASA'nın uzay dolmuşu uçuşlarını uzun süre durdurmasına neden olmuştu. Columbia kazasında yedi astronot ölmüştü.

XS
SM
MD
LG