Erişilebilirlik

İran Tartışması Pazartesi Devam Edecek


Amerika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden İran’a yaptırımlar uygulanmasını öngören bir karar tasarısı üzerinde hemen çalışmaya başlamasını istiyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesiyle Almanya’nın temsilcilerinin Pazartesi günü yeniden görüşeceklerini ve ardından Güvenlik Konseyi’nde karar tasarısı üzerinde çalışmaların başlayacağını açıkladı.

Burns, İran konusunu dün İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya temsilcileriyle görüşmüştü. Amerika, görüşmelerin verimli olduğunu bildiriyor. Ancak basında yer alan haberlerde, İran’a karşı izlenecek yol konusunda bu ülkelerin diplomatları arasında görüş birliğinin bulunmadığı belirtiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı İran’ın uranyum zenginleştirme programını durdurma konusunda esnek davranılmasını isterken, Rusya ile Çin yaptırım fikrine sıcak bakmıyor.

Bu arada İran’ın nükleer alandaki başmüzakerecisi Ali Larijani yarın Avrupa Birliği’nin Dış Politika yetkilisi Javier Solana’yla bir araya gelecek. Larijani, bugün İtalya Başbakanı Romano Prodi’yle görüştü.

Öte yandan Amerika Maliye Bakanlığı, İran merkezli Saderat Bankası’yla iş yapılmasını yasakladı. Amerikalı yetkililer, İran’ın bu bankayı kullanarak Hamas ve Hizbullah gibi terörist gruplara para gönderdiğini iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG