Erişilebilirlik

Hatemi'den Diyalog Çağrısı


Özel bir ziyaret için Washington’da bulunan İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ülkesinin nükleer programını askıya alabileceğini söyledi. Hatemi, İran’ın nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşmasına taraf olduğunu ve bu bağlamda bazı yükümlülükleri bulunduğunu belirtti.

Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran eski Cumhurbaşkanı, kitle imha silahlarının yok edilmesi çağrısında bulundu.

Eski İran Cumhurbaşkanı dün Washington’da gazetecilerle konuşurken Amerika’yı, İran’la arasındaki uyuşmazlıkları tehdit değil diyalog yoluyla çözmeye çağırdı. Bir gazeteci Hatemi’ye, Amerikan hükümetinden bir yetkili ile görüşmemekten hayal kırıklığı duyup duymadığını sordu. Eski İran Cumhurbaşkanı bu soruya iki tarafın birbirini suçlamaktan kaçınmasını ve tarihi güvensizliği aşacak çalışmalar yapması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi. Hatemi şöyle devam etti: Bir diyalog içine girip konuşabilmek için, önce bu tehdit dilini ortadan kaldırmamız gerekir."

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a nükleer programını askıya alması için 31 Ağustos tarihine kadar süre tanımıştı. Güvenlik Konseyinin talebini reddeden Tahran, nükleer programının sadece enerji ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini savunuyor.

Washington Katedrali’nin Küresel Adalet ve Uzlaşma Merkezi tarafından Washington’a davet edilen Hatemi, Ulusal Katedralde bir konuşma yaptı. Bütün dinlerin dünya barışı için çalışması gerektiğini vurgulayan Hatemi, İslam dünyasıyla diğer devletler arasında diyalogun arttırılması çağrısında bulundu.

Washington Katedrali’nin Başkanı Canon John Peterson üç tek tanrılı din olan Hıristiyanlık, Musevilik ve İslamiyet arasında daha büyük bir diyalog olması gerektiğini belirtti. Peterson şöyle konuştu: Uluslarımız arasında, şu anda diyalog mümkün olmasa bile, bu dinlere bağlı toplumlar arasında daha büyük bir anlayışın yaratılması umudumuzdur.

Washington Katedrali’nin çevresinde yüzlerce kişinin katıldığı gösterilerde, “İran’da İnsan Hakları” ve “Terörizmi desteklemeyin” şeklinde pankartlar taşındı.

1979 yılında Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliğinin aşırı dinci militanlarca ele geçirmesinden bu yana ilk kez bu derece üst düzey bir İranlı yetkili Amerika’yı ziyaret ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Hatemi’ye ziyareti sırasında koruma verdi. Dışişleri Sözcüsü geçmişte de üst düzey eski yetkililerin bu uygulamadan yararlandığını söyledi.


Muhammed Hatemi bugün New York’ta bir Birleşmiş Milletler Konferansı’na katılacak. Hatemi’nin son durağı Boston’daki Harvard Üniversitesi olacak.

XS
SM
MD
LG