Erişilebilirlik

4 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Amerika’da Eylül ayının ilk Pazartesi günü kutlanan İşçi Bayramı nedeniyle Başkan Bush’un ekonomik politikalarını eleştiriyor. Bush’un iddia ettiği gibi işçilerin ekonomik büyümeden paylarını almadığını savunan gazete, gelir dağılımının giderek bozulduğuna ve yoksulluğun arttığına dikkat çekiyor.

"Başkan Bush artık sadece ekonomik büyümeyi amaçlayan vergi ve harcama politikalarının yeterli olmadığını anlamalıdır. Eğer gelir dağılımındaki eşitsizlik dikkate alınmazsa, Amerikalıların büyük bir kısmı ekonomik büyümeden paylarına düşeni alamayacaktır. Bunun sonucunda serbest ticarete ve ekonomik büyümeyi amaçlayan uygulamalara yönelik kamuoyu desteği azalmaya devam edecektir."

New York Times, Pakistan’ın Belucistan bölgesinde yaşanan gelişmelerin, terörle mücadeleye zarar vermesinden endişe duyuyor. Pakistan ordusunun düzenlediği operasyon sırasında Belucistan’ın önde gelen aşiret liderlerinden Navab Ekber Bugti’nin öldürüldüğünü hatırlatan gazete, bölgede çıkabilecek bir ayaklanmanın El Kaide ve Taleban güçleriyle mücadeleyi arka plana itmesinden kaygılanıyor.

"Seçim tarihinin belirsizliği ve muhalefet partileri üzerindeki yasak devam ettikçe; Washington’un koşulsuz desteği sürdükçe, General Müşerref’in asıl yapması gerekenlere yoğunlaşması beklenmemelidir. Müşerref, Washington ziyaretleri sırasında terörle mücadelenin önde gelen isimlerinden biri olarak karşılanmayı seviyor. Ama ülkesine döndüğünde, daha çok askeri bir diktatör olarak hareket ediyor."

Kuzey Irak izlenimlerini aktaran Los Angeles Times muhabiri Borzou Daragahi, Irak’ın diğer bölgelerinden çatışma ve saldırı haberleri gelirken, Kürtlerin güvenlik ve huzur içinde yaşadığını yazıyor. Mesud Barzani’nin resmi binalara Irak bayrağı asılmasını yasaklama kararının Kürtler tarafından sevinçle karşılandığını belirten muhabir, yıllardır Arapların baskısı altında yaşayan Kürtlerin şimdi kendi bölgelerini yeniden inşa ettiğini kaydediyor.

"Batılılar, rahatlıkla otellerinden çıkıp can korkusu hissetmeden taksiye binebiliyor. Lokantalar ve kebapçılar gece yarısına kadar hizmet veriyor. Delikanlılar arabalarındaki müzik setlerinin sesini sonuna kadar açıyor. Dükkanlarda viski ve şarap satılıyor. Kızlarla oğlanlar parklarda öpüşebiliyor."

Boston Globe siyah Amerikalılar arasında AIDS hastalığının giderek arttığına dikkat çekiyor ve siyah liderlerin AIDS’le mücadelede giderek daha fazla çaba harcamaya başladığını vurguluyor. AIDS’in siyah Amerikalılar tarafından seri katil olarak tanımlandığını hatırlatan gazete, bütün Amerika’yı bu mücadeleye destek vermeye çağırıyor.

"Açıklanan rakamlar, kültürel davranışlarda da bir değişikliği gerektiriyor. Ancak AIDS’in veya her hangi bir salgın hastalığın “siyahlara özgü bir hastalık” olarak görülmesi tehlikesi de var. AIDS’le ilgili gerçeklerin konuşulması, bu hastalığın sadece siyahlar üzerindeki etkisinin değil, bütün toplum üstündeki etkisinin de anlaşılması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG