Erişilebilirlik

AP Türkiye Raporunu Görüşüyor


Avrupa Parlamentosu (AP) Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporu taslağını masaya yatırıyor.

Türkiye’ye yönelik eleştirilerin yer aldığı belge Dışişleri Komisyonu tarafından ele alınacak.

Avrupa Parlamentosu eleştiri dozu oldukça yüksek ve parlamenterlerce değişiklik önergesi bombardımanına tutulan Türkiye taslak raporunu bugün Dışişleri Komisyonu’nda (AFET) ele alarak oylayacak.

Raporu hazırlayan Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings, 343’ü bulan değişiklik önergelerinin sayısını azaltmak amacıyla 22 uzlaşı önergesi hazırladı. Rapor son dönemlerin en ağır belgelerinden biri olmaya aday.

Bu gece oylanacak raporda en önemli vurgu, 24 Ekim’de AB Komisyonu tarafından yayımlanacak İlerleme Raporu’nun da anafikrini oluşturması beklenen, reform sürecindeki yavaşlama ve belli alanlarda yaşanan sürekli eksiklikler üzerine yapılıyor.

Türkiye’nin reform sürecini yeniden canlandırmasını isteyen raporun eksiklere dikkat çektiği alanların belli başlılarını ise ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, asker-sivil ilişkileri ve azınlık hakları oluşturuyor.

Yeni bir Vakıflar Yasası’nın devreye sokulması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun bir an önce açılması, yeni terörle mücadele yasasının uygulamasının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi, Türk Ceza Kanunu’nda farklı yorumlamalara açık olduğu gerekçesiyle 216, 277, 288, 301, 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi ya da iptal edilmesi çağrısı yer alıyor.

Kürt sorununa demokratik çözüm talep eden ve siyasi diyaloğun teşvikini isteyen belgede TBMM dışında kalan partilerin ve azınlıkların daha iyi temsilini sağlamak amacıyla yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi isteniyor.

PKK’nın saldırılarını yoğunlaştırmasının şiddetle kınandığı raporun taslağında, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olunduğu vurgulanıyor. AB yolunda yapılan reformları yansıtacak yeni bir anayasa ihtiyacının dile getirildiği taslak belgede Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi, Rum Kesimi’nin tanınması, Ek Protokol’ün onaylanıp uygulanması bunun yapılmaması halinde müzakere sürecinin etkilenecği diğer vurguları oluşturuyor.

Modern, demokratik ve laik Türkiye’nin, medeniyetlerin birbirini daha iyi anlamasında yapıcı rol oynayabileceğini vurgulayan belgeye nihai hali Eylül sonunda AP Genel Kurulu tarafından verilecek.
XS
SM
MD
LG