Erişilebilirlik

El Kaide'nin Irak'taki İkinci Adamı Yakalandı


El Kaide'nin Irak'taki ikinci adamının Irak güvenlik güçleri tarafından yakalandığı açıklandı.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai, Hamid Cuma Ferit el Saiidi adlı terörist liderin birkaç güç önce Bakuba kentinde yakalandığını açıkladı.

Saidi Şubat ayında Samarra'daki Şii camisinin bombalanması için emir vermekle suçlanıyor. Bu saldırı Iraklı Şiilerle Sünniler arasında şiddet olaylarının iyice artmasına neden olmuştu.

Iraklı yetkili el Rubai, terörist lider Saidi'nin yakalanması sırasında Irak kuvvetlerinin diğer 20 El Kaide üyesini de ölü ya da sağ ele geçirdiğini açıkladı.

Bu arada Amerikan askeri yetkilileri, son günlerde El Anbar vilayetinde iki Amerikan deniz piyade erinin öldüğünü bildirdi. Ayrıca bugün (Pazar) Bağdat'ta iki Amerikan askerinin yol kenarına yerleştirilmiş bir bombanın patlaması sonucu öldüğü açıklandı.

Öte yandan kuzeydeki Kürt yönetiminin bölgede Irak bayrağı asılmasını yasaklama kararı, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yle Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani arasında tartışmaya neden oldu.

Barzani bugün yaptığı açıklamada devlet dairelerinde bundan böyle Irak bayrağı değil sadece Kürdistan bölgesinin bayrağının çekilmesi yolundaki emrini savundu. Başbakan El Maliki'nin ofisinden yapılan açıklamada ise Parlamento bu konuda bir karar alıncaya kadar bütün Irak'ta resmi yerlerde sadece Irak bayrağının çekilmesi gerektiği belirtildi.

Iraklı Sünni Araplar yeni federal sistem altında Kürtlerin, bağımsızlık ilan etmesinden kaygı duyuyor. Başbakan Nuri el Maliki ise Şii.

XS
SM
MD
LG