Erişilebilirlik

Irak'ta 14 Güney Asyalı Şii Öldürüldü


Irak'ta Şiiler için kutsal olan Kerbala'yı ziyaret etmekte olan 14 Şii Müslümanın geçtiğimiz günlerde öldürüldüğü anlaşıldı.

Iraklı yetkililer, cesetleri dün (Cuma) bulunan Şiilerin elleri bağlanarak vurulmuş olduğunu, en az birinin vücudunda işkence izlerine rastlandığını bildirdi. Öldürülen kişilerin çoğunun Pakistan vatandaşları olduğu, aralarında birkaç Hindistan vatandaşının da bulunduğu bildirildi.

Bu arada Bağdat'ta bugün eş zamanlı olarak patlayan bombalar en az 3 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına yolaçtı.

Öte yandan Başbakan Nuri el Maliki, Irak'ta mezhep ayrılıklarına dayalı şiddet olaylarına son vermek için yollar bulmak amacıyla Şii dini lider, Ayetullah Ali el Sistani'yle görüştü.

Necef'te yapılan görüşmeden sonra El Maliki gazetecilere, Irak ordusunun komutasının Iraklı subaylara devredilmesi için yapılması planlanmış olan törenin yarına ertelendiğini söyledi. Amerikalı askeri yetkililer ise değişikliğin planlama hatasından kaynaklandığını bildirdi.

Irak hükümeti ayrıca Bağdat yakınındaki Ebu Graib hapisanesini Amerikan kuvvetlerinden devraldığını açıkladı. Iraklı yetkililer, hapisanede şu anda mahkum bulunmadığını söyledi. Ebu Graib'in adı Amerikalı askerlerin Iraklı tutuklulara yaptığı işkence ve kötü muamele dolayısıyla duyulmuştu.

XS
SM
MD
LG