Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri Tahran'da


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan bugün Tahran'da İran yöneticileriyle bu ülkenin nükleer programı ve İsrail'le Hizbullah arasındaki ateşkes konusunda görüşmeler yapıyor.

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Mutteki, Genel Sekreter'le görüşmesinden sonra İsrail'le Lübnan'daki Hizbullah militanları arasındaki savaşı sona erdiren BM kararını desteklediklerini söyledi.

Annan iki günlük ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la da görüşecek. İran, Lübnan'daki Hizbullah grubunun başlıca destekçilerinden biri. Kofi Annan dün Şam'da Hizbullah'ın diğer önde gelen destekçisi Suriye'nin liderleriyle görüştü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşmesinden sonra Annan, Suriye'nin, Hizbullah'a silah sevkiyatını durdurmak için Lübnan sınırı boyunca güvenlik önlemlerini arttırma sözü verdiğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Şam'da Hizbullah tarafından kaçırılmış olan İsrailli askerlerin serbest bırakılması ve İsrail hapisanelerinde bulunan Lübnanlı mahkumların salıverilmesi konularını da görüştüğünü söyledi.

Kofi Annan bugün Tahran'da İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki görüşmelerde ülkesini temsil eden Ali Laricani'yle de görüştü. Laricani gazetecilere İran'ın nükleer programı konusunda Batılı diplomatlarla yeni görüşmelerden yapmaktan memnun olacağını söyledi. İran, BM Güvenlik Konseyi kararıyla kendisine 31 Ağustos'a kadar tanınan süreyi ve nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme işlemini durdurmayı reddetmişti.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Finlandiya'da yaptıkları toplantıda İran'ın son tutumunu değerlendirirken, İran'a yaptırımlar uygulamadan önce yeni görüşmeler yapılması için çağrıda bulundular.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 5 ve 6 Eylül günleri Ankara'yı ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanıyla görüşmeler yapacak.

5 Eylül Salı günü, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Lübnan'da görev yapacak Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne Türkiye'nin de katılması konusundaki tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG