Erişilebilirlik

BBG Başkanına Yolsuzluk Suçlaması


Amerikan Senatosu'nun, ABD Uluslararası Yayınlar Kurulu (BBG) Başkanlığı için Başkan Bush tarafından yeniden aday gösterilen Kenneth Tomlinson'un atamasını onaylamak niyetinde olmadığı açıklandı.

Amerika'nın Sesi Radyo ve Televizyonu ile Hür Avrupa ve Özgürlük Radyoları, El Hurra Televizyonu, Sawa Radyosu ve Küba'ya yayın yapan Marti Radyo ve Televizyonu gibi, dış ülkelere yönelik yayın yapan Amerikan yayın kuruluşları, Uluslararası Yayınlar Kurulu'na bağlı bulunuyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Yayın Kurulu başkanlığını yürütmekte olan Kenneth Tomlinson'un bu görevde kalması için Başkan Bush tarafından yapılan önerinin, Komisyon gündemine alınmayacağı belirtildi.

Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmakla suçlanan Tomlinson'un bu yıl sonlarına kadar görevde kalması mümkün. Ancak şimdiki görev süresi sona erdikten sonra yeniden atanmasının Senato tarafından mutlaka onaylanması gerekiyor.

Cumhuriyetçi Parti'ye yakın olan Tomlinson'ın Beyaz Saray'la yakın bağları bulunuyor.

Hakkında Dışişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan soruşturma sonunda Tomlinson'ın resmi görevini kişisel çıkarı için kullandığı ve 250,000 Dolarlık bir ihalenin kurallara aykırı olarak bir arkadaşına verilmesini sağladığı belirtildi.

Soruşturma raporunda Tomlinson'ın, devlet bütçesinden, sahibi olduğu at harası için harcama yaptığı şeklinde bir suçlama da yeralıyor. Raporda Tomlinson hakkında cezai soruşturmaya gerek görülmediği ancak kamu davası açılması için soruşturma başlatılacağı belirtildi.

Kenneth Tomlinson suçlamaları reddetti ve bunların, Uluslararası Yayınlar Kurulu üyeleri arasındaki siyasi görüş ayrılıklarından kaynaklandığını öne sürdü.

Soruşturmanın açılmasını geçen yıl istemiş olan Amerikan Kongresi'nin Demokrat Partili üç üyesi dün Başkan Bush'a bir mektup göndererek Kenneth Tomlinson'ın görevden alınmasını istedi. Bir Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush'un, Tomlinson'u ikinci bir dönem için aday gösterme kararından vazgeçmek niyetinde olmadığını söyledi.

Daha önce, Amerika içinde kar amacı güdülmeden yapılan radyo ve televizyon yayınlarından sorumlu Kamu Yayıncılığı Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı olan Tomlinson geçen yıl bu görevinden, kurumu siyasi etkilerden korumayı amaçlayan kuralları ihlal ettiğini ortaya koyan bir soruşturma sonunda istifa etmek zorunda kalmıştı.

XS
SM
MD
LG